Intel SSD 520 240 GB – Performanta necesara pentru sistem [REVIEW]
Intel SSD 520, in varianta de 240 GB este o alegere interesanta pentru computer, asta daca doriti sa beneficiati la maxim de performantele acestuia. Era o vreme in care cresterea performantei se realiza in principal cu ajutorul upgrade-ului de memorie RAM. Acele vremuri nu au trecut, chiar si acum, o cantitate mai mare de RAM ajuta foarte mult. Cel mai vizibil salt este realizat insa de upgrade-ul discului pe care este instalat sistemul de operare, cu un SSD.
Voi insista si pe parcursul acestui articol pentru promovarea SSD-ului in general, datorita aportului foarte mare de performanta pe care il aduce. Ca sa fiu cat mai explicit, comparatia cea mai sincera este cea dintre o bicicleta si o masina, unde HDD-ul este reprezentat de bicicleta iar masina de SSD. Aici nu ma refer la aspectul ecologic ci doar la cel de viteza. Pe de alta parte, contrar comparatiei facute, SSD-ul este si mai economic din punct de vedere al energiei consumate, pretul sau fiind implicit mai mare.
Asadar, cu ce ati prefera sa mergeti pana la mare in vacanta, impreuna cu familia, cu masina sau cu bicicleta? (Ciclistii inraiti sunt rugati sa se abtina, am fost si eu la mare cu bicicleta 🙂
Constructie + Accesorii
Intel SSD 520 240 GB vine intr-o cutie de tip retail, ce contine o serie de elemente interesante si necesare, atat unui upgrade cat si unei instalari initiale. Astfel, in cutie gasim pe langa manualul simplu de instalare, un bracket adaptor de la 2.5 inci la 3.5 inci, pentru carcasele desktop ce nu detin locasuri speciale pentru SSD. Pe langa acestea, avem suruburile de montare pentru SSD-ul pe adaptor cat si cele pentru montarea in carcasa, un adaptor de alimentare Molex-SATA cat si un cablu SATA. Un cablu SATA se gaseste, iar o alimentare speciala este prezenta pe majoritatea surselor produse si acum 2-3 ani. pe de alta parte adaptorul de montare este ceva mai rar, fiind de altfel si unul din elementele decisive de achizitie ale unor utilizatori.
SSD-ul este protejat de o carcasa din aluminiu destul de groasa, si de un capac metalic ce acopera si ecranaeaza componentele. Buna alegerea materialelor atat pentru protectie magnetica cat si mecanica. Marginea SSD-ului este acoperita cu o banda de plastic al carei rol este acela de a asigura compatibilitatea cu laptopurile ce au un lacas pentru HDD cu o grosime de 9.5 mm. Pentru acele dispozitive cu o grosime de 7 mm acea banda de plastic se poate inlatura. Ideea este foarte buna, din pacate o practica momentan doar Intel, cat si o mana de alti producatori insa nu pe toate variantele. Alte detalii despre ambalaj, design sau alte elemente se pot observa in galeria de imagini de mai jos.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Intel SSD 520 240 GB/”/]
Specificatii
Specificatiile lui Intel SSD 520 240 GB sunt prezentate in tabelul de mai jos, alaturi de cifrele de transfer maxime, mentionate de producator. Avem si noi valorile reale de test pe care le regasiti in sectiunea de teste.
[table id=173 /]
Componente
Din punct de vedere al componentelor interioare, situatia este destul de simpla, aproape totul este Intel. Controllerul folosit este un SandForce SF-2281, unul dintre cele mai rapide la ora actuala, si zic asta din cauza ca inca nu am vazut nici un model din cele prezentate la Computex anul acesta. Din punct de vedere al constructiei interioare este bine gandit, cipul cu rol de controller fiind acoperit cu o suprafata termala ce face transferul de caldura catre carcasa acestuia.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Intel SSD 520 Componente/”/]
Software
Unul din avantajele unui SSD Intel este software-ul proprietar Intel SSD Toolbox, care poate fi downloadat de pe site-ul producatorului. Pe langa optiuni de diagnostic si update de firmware acesta ofera si posibilitatea stergerii securizate si implementare a comenzii TRIM precum si optimizare a SSD-ului pentru sistemul de operare. Exista si o estimare a uzurii SSD-ului si a timpului de viata ramas, acestea fiind desigur relative, si depind de modul de lucru al fiecarui utilizator.
Performanta
Am incercat sa cautam si alte SSD-uri cu care sa il comparam pe acelasi sistem, asadar mi-au trecut prin mana un OCZ Vertex 3 si un Corsair Force GT, ambele tot de 240 GB. Este important ca testulsa fie efectuat in comparatie cu modele de aceeasi capacitate, un SSD de 60 GB va fi intotdeauna mai slab ca unul de 120 sau 240 GB, si doar cele de 480 GB se apropie de maximul de trasfer specificat de producator.
Platforma de test a fost formata dintr-un sistem i5 2500, o placa de baza ASUS P8P67 Deluxe, 2 x 4 GB DDR 3 Kingston 1600 MHz (9-9-9-24-1T). Testele au fost efectuate dupa cum arata tabelul de mai jos.
[table id=174 /]
In comparatie cu cele 3 modele testate in paralel se pare cel de la Intel se comporta cel mai bine. Chiar daca vitezele secventiale nu sunt cele mai bune din tabel, in aplicatii practice de instalare programe, gaming, copiere pe si de pe disc acesta reuseste sa iasa in frunte. Testele sunt facute cu SSD-urile curate, asa cum le scoti din cutie, atfel vitezele obtinute aici pot fi mai mari decat cele in utilizarea reala, fie si dupa o luna de la instalare.
Concluzii
SandForce a avut ceva probleme cu controllerele in trecut, acestea se pare ca s-au rezolvat in totalitate. Chiar daca acestea nu erau in mare parte axate pe viteza cat pe fiabilitatea produselor, controllerul din Intel SSD 520 se comporta exemplar. SandForce a fost o companie mica, ce nu dispunea de tehnologia necesara pentru testarea exhaustiva a produselor sale. Din fericire acum, de cand este sub tutela lui LSI problemele pare ca s-au rezolvat. Intel foloseste pentru produsele sale memorie proprietara Flash ONFI care in paralel cu SF-2281 face o echipa foarte buna. Firmware-ul dedicat Intel are si el un aport destul de mare in aceasta ecuatie, mai ales ca suportul pentru acesta este foarte promt, la fel si update-urile.
Toate aceste elemente, la care mai adaugam garantia de 5 ani oferita de producator fac din Intel SSD 520 un concurent serios pentru alti competitori, si o decizie inteleapta pentru sistemul oricarui utilizator. Pretul insa nu este un atu foarte puternic al acestuia. Este mai scump decat concurenta, iar diferenta este chiar semnificativa. Intel SSD 520 240 GB l-am gasit la 1128 lei pe cand Corsair Force GT-ul testat de noi si OCZ-ul Vertex 3 sunt in acelasi magazin cu 100 Lei mai putin. Chiar daca vorbim de o suma destul de mare pentru un SSD, diferenta ar putea conta pentru utilizatori, diferenta de altfel foarte justificata.