O nouă inimă artificială oferă o speranță celor aflați pe lista de transplant
Carmat, o companie franceză din domeniul biomedical, a dezvoltat și transplantat cu succes o inimă artificială unui pacient în vârstă de 75 de ani.
Dispozitivul folosit cântărește 900 de grame și a fost dezvoltat în 25 de ani de muncă de către chirurgul Alain Carpentier. Acesta ar putea salva viața pentru aproape 100.000 de persoane din Europa și Statele Unite care au nevoie urgentă de un transplat de inimă. Dispozitivul este o unitate individuală alimentată de baterii cu litiu pe care utilizatorul le va purta sub forma unei curele, este produs din materiale bio și folosește o suită de senzori ce imită contracțiile inimii.
Inimile artificiale au fost folosite de multă vreme, însă design-ul propus de Carmat tinde să ofere fiabilitate mai ridicată pentru ca pacienții să își poată vedea de viață fără să mai aștepte o inimă reală. Chirurgul, și designer-ul acesteia totodată, a spus că este recunoscător pacienților ce au participat la producerea acestui dispozitiv.
Deși se află în recuperare după operație, pacientul care a beneficiat de implant se simte bine, iar doctorul speră să îl vadă în picioare cât mai repede. În primele sesiuni ale testelor un grup de pacienți terminali va fi selectat pentru a primi o inimă artificială pe care o vor returna dacă primesc o inimă umană. Prima sesiune de teste va începe în următoarele săptămâni și urmează să vedem rezultatele acestora în scurt timp.