ING Bank permite acum platile cu telefonul, prin NFC

ING Bank permite acum platile cu telefonul, prin NFC

ING Bank a introdus astazi metoda de plata contactless cu telefonul, mai exact folosind tehnologia NFC.

Lansare servicii mobile banking ING_2

Sistemul de plata prin NFC este probabil cel mai simplu si mai putin costisitor de implementat. Nu trebuie sa depinda de operatorul de telefonie mobila si trebuie sa ofere accesul rapid la conturile utilizatorului. Google Wallet este probabil cel mai raspandit sistem de plata la ora actuala, insa pentru tara noastra el nu este inca valabil.

In cadrul unui proiect de pionierat, ING Bank ofera acum posibilitatea platii doar cu telefonul la o scara ceva mai larga decat alte banci, oferind si suportul pentru telefoanele ce nu dispun de modul NFC.

Pentru a beneficia de aceasta modalitate de plata, clientul trebuie sa mearga la orice sediu ING si sa ceara pachetul ING Pay. Acesta consta intr-un card microSD pentru telefoanele cu Android si include cipul NFC si un amplificator de semnal sub forma unui abtibild care se lipeste pe carcasa interioara a telefonului. Daca sunteti utilizator de iPhone, acesta vine sub forma unei carcase.

Pretul este de 95 lei, urmand sa platiti aceeasi suma o data pe an, un fel de taxa de utilizare si administrare a serviciului. Serviciul este disponibil pentru cardurile de tip VISA, urmand o implementare in viitor si pentru MasterCard. Sistemul de plata este apoi foarte simplu: se apropie telefonul de POS-ul din magazine si se face plata. Pentru sume mai mici sau egale cu 100 lei, nu este necesara introducerea PIN-ului. Desigur, aceasta optiune este la discretia utilizatorului, care o poate activa si pentru valori mai mici.

Desi mi se pare exagerata aceasta taxa de 95 lei/an, recunosc faptul ca tehnologia costa, mai ales la implementarea ei. Solutia este interesanta si sunt tare curios cat de repede si de cat de multa lume va fi adoptata. Cred ca telefonul este la ora actuala singurul dispozitiv pe care nu uitam sa il luam cu noi atunci cand plecam undeva, chiar daca e vorba doar de o cafea la parterul biroului.

Pe de alta parte, sistemul de plata cu cardul este inca un subiect tabu pentru o mare parte din romani, insa numarul celor care prefera plata cu cardul este in continua crestere. Este, pana la urma, mai simplu, nu ai nevoie sa iti tii banii la tine si sa te complici tot timpul cu restul. Sistemul de plata NFC (contactless) este implementat momentan in aproximativ 3000 de locuri din tara, multe dintre ele fiind reprezentate de magazine precum KFC, McDonalds, REAL Hypermarket, Carrefour, Ikea si la alte cafenele, baruri, restaurante care au un POS de generatie noua.

Citește și: