17 mai 2013 | 09:00

Cum sa eviti virusul Dorkbot pe Facebook si mesagerie

ACTUALITATE
Cum sa eviti virusul Dorkbot pe Facebook si mesagerie

Virusul Dorkbot, care foloseste retele de tip IRC, printre care si Facebook, pentru a transmite si a primi date, a aparut intr-o forma noua.

facebook-dorkbot

Dorkbot a fost detectat de Bitdefender intr-o versiune initiala in urma cu doi ani, Backdoor.IRCBot.Dorkbot. Noua varianta a virusului, care a aparut in ultima saptamana, se raspandeste sub forma unor linkuri prin mesaje de pe chat-ul de Facebook si isi poate face singura actualizarile pentru a-si instala cea mai noua versiune. Varianta actuala a virusului a fost impachetat acum intr-o forma noua cu scopul de a evita solutiile antivirus. Softul periculos are capacitati rootkit, putand chiar sa impiedice antivirusul sa efectueze actualizari de securitate. Dorkbot poate de asemenea, spiona activitatea utilizatorilor in browser. In afara de mesageria instant, virusul se poate raspandi si prin dispozitive USB.

Pentru a evita infectarea, utilizatorii nu trebuie sa dea click pe mesaje care, desi par fotografii, sunt fisiere executabile. Problema este ca mesajul poate ajunge de la un prieten care a fost infectat. Virusul instaleaza la descarcare, fara consimtamantul utilizatorilor, un software periculos ce ofera atacatorilor control asupra calculatorului infectat. In general, este periculoasa executarea unui astfel de fisier (cu extensia ‘.exe’) indiferent daca este primit de la prieteni sau de la persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instanta (Facebook, Yahoo Messenger etc.)

Numarul de virusi propagati prin retele sociale a crescut, cel mai adesea fiind prin Facebook, conform Bitdefender. In Romania, cele mai populare sunt cele de tipul „vezi cine ti-a vazut profilul.” In topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete. Phishingul, prin care utilizatorilor li se fura date personale, nu mai este atat de popular ca in anii de inceput ai retelelor sociale pentru ca utilizatorii au invatat sa recunoasca astfel de mesaje.

Pentru a evita aceste infectari, trebuie ca solutia antivirus sa fie actualizata, ca si sistemul de operare si aplicatiile folosite. Sunt diferite solutii gratuite dezvoltate de diferite producatori de solutii antivirus care pot proteja impotriva infectarilor informatice, cum ar fi spam, phishing si malware,  dar si de supra-expunerea datelor personale.