02 mai 2013 | 17:47

China vrea sa inlocuiasca GPS cu Beidou BDS

ACTUALITATE
China vrea sa inlocuiasca GPS cu Beidou BDS

Chinezii au pus gand rau GPS-ului dezvoltat de americani – lucreaza la Beidou (BDS), pe care il vor un rival de referinta.

De altfel, China vrea sa concureze tot mai mult cu Statele Unite si sa-si arate o pozitie de lider in multe aspecte.

beidouDespre cat de serioasa este treaba cu BDS vorbeste si investitia de 810 milioane dolari. Banii vor fi folositi pentru construirea unui parc industrial in care va fi dezvoltat ecosistemul Beidou de catre 30-50 de companii. Primele 20 de companii din acest parc din Tianjin, isi vor incepe activitatea in iunie.

Prin Beidou, guvernul chinez urmareste sa domine sectorul de servicii prin navigatie, in valoare de 19,2 miliarde dolari. In plus, se urmareste scaderea dependentei de tehnologia straina din punct de vedere militar, fapt ce ar proteja tara in cazul in care Statele Unite ar refuza un acces la GPS.

“Dincolo de beneficiile comerciale, un sistem de navigatie global independent ar da Chinei un avantaj military strategic considerabil in cazul declansarii ostilitatilor in regiunea Asia-Pacific.”, spun analistii de la DefensePolicy.Org. La nivel local, dezvoltatorii spera ca soferii de taxi sa foloseasca aplicatii pentru localizarea pasagerilor.

Se estimeaza ca Beidou va atinge acoperire globala la scara larga prin 2020 si va putea functiona optim cu ajutorul a 35 de sateliti. Pana acum, China si-a lansat 16 sateliti de navigatie. La acest moment, 95% din terminalele de navigatie folosite in aceasta regiune se bazeaza pe GPS.