CES 2013 – Robotex Avatar e gata de experimente casnice

CES 2013 – Robotex Avatar e gata de experimente casnice
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
10:30 10.01.2013

Unul dintre robotii folositi de catre armata americana a ajuns sa se transforme intr-o versiune mai accesibila, pentru uz casnic, cu numele de Robotex Avatar.

Robotex CES

Cu toate ca nu este vorba de un robot de zeci de mii de dolari, aceeasi companie care face roboti pentru armata americana si fortele speciale SWAT a creat o versiune mult mai ieftina a uneia dintre acele creatii. Cu numele de Robotex Avatar, dispozitivul din imagine are un pret de doar 300 dolari. La capitolul functii, Avatar se conecteaza prin USB la un iDevice si prin Bluetooth 4.0 la un al doilea iDevice. Daca primul iPad sau iPhone functioneaza ca un instrument de teleconferinta, cel de al doilea dispozitiv creat de Apple este telecomanda robotului si sursa stream-ului video afisat pe ecranul de deasupra sa. Lucrurile in teorie par destul de simple iar in cateva luni producatorul ne promite ca va exista o versiune compatibila si cu terminale ce ruleaza Android.

Chiar daca in aceasta versiune robotul nu are un volum de functii remarcabile, ca la orice gadget care se respecta, magia sa va veni pe parcurs, dupa ce utilizatorii creativi vor pune mana pe un SDK. Producatorii au promis ca nu va dura mult pana vor crea un Software Development Kit si un Hardware Development Kit care sa permite celor care au facut investia de 300 de dolari sa faca ceva mai mult decat o teleconferinta cu un individ care se afla la 10 metri distanta.

Din punctul meu de vedere astfel de dispozitive vor fi de un real succes, chiar si sub forma actuala, datorita faptului ca permit persoanelor cu handicap motor, de exemplu, sa se transpuna intr-un dispozitiv ce se poate misca in voie. In conditiile in care robotul in cauza transmite un stream video de calitate HD, sentimentul de libertate de miscare este incredibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI