Apple inainteaza un nou patent pentru iluminarea fotografiilor

, 29 Mai, 13:00

Apple inainteaza un nou patent ce implica controlul mai multor „dispozitive” luminoase pentru a le folosi ca blit-uri pentru fotografie.

 apple-multi-flash-patent-05-16-13-01

Suna destul de ambiguu in prima faza, insa idee pare una destul de geniala. Aproape orice smartphone la ora actuala vine echipat cu o camera sau chiar doua. Totusi, exista un motiv destul de important pentru care acestea nu au inlocuit pana acum aparatul de fotografiat dedicat, si nu vorbesc aici doar de camerele DSLR. In timp ce producatorii lucreaza intens la dezvoltarea unor functii manuale pentru camerele foto din smartphone-uri, functii precum viteze variabile de declansare, modificarea deschiderii lentilei, si chiar si lentile interschimbabile, Apple incearca in modul cel mai simplu sa rezolve problema fotografiilor in conditii de lumina slaba. Solutia lor este compusa din blit-uri sincronizate, o metoda foarte folosita in fotografia profesionala.

Apple a inaintat astfel un nou patent pentru a folosi mai multe dispozitive sincronizate ca surse de lumina. Dispozitivul responsabil cu fotografia, va putea captura o imagine, analiza nivelul de lumina si unghiurile din care aceasta cade pe subiect, si apoiva  configura celelalte dispozitive emitatoare de lumina pentru fotografia finala. De retinut ca se foloseste cuvantul „dispozitiv” in loc de telefoane mobile sau smartphone-uri. Acest lucru inseamna ca sursele de lumina pot fi alte smartphone-uri, lampi, tablete sau chiar echipamente profesionale de fotografie. Probabil pe viitor acest patent le va permite sa incorporeze chiar si dispozitive ale altor producatori.

Chiar daca ideea este latenta in industria fotografica, pana acum se pare ca nimeni nu s-a gandit sa inainteze un patent pentru aceasta. Speram ttusi sa vedem si alte companii experimentand cu astfel de idei si care vor ajunge in viitor la intelegere cu Apple in acest sens si vor colabora pe aceasta tema. Nu de alta, insa eu chiar as vrea sa vad imagini facute cu telefonul la interior, si care sa nu arate ca fiind facute in anii 80.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Un alt patent „original” marca hai sa-i blocam pe alții și sa zicem ca inventam și noi ceva copiind.
Eu nu înțeleg cum pot patenta ceva care deja se folosește de către fotografii profesioniști în studiouri ??? fac același lucru ca și cu patentul pe colțurile rotunjite la telefon (când deja exista pe piață telefon similar ca forma lansat înainte de primul lor telefon) sau cu funcția „pinch to zoom” care înainte de ei exista de vreo 2 ani dar era „tap to zoom” dar făcea același lucru.

Legislatia e de vina ca le permite. Orice companie/om cu creier va profita de conditiile favorabile pentru a produce profit.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail