01 dec. 2013 | 12:30

150 de ani de istorie Nokia surprinşi într-un singur clip [VIDEO]

VIDEO ACTUALITATE

Cu toate că la prima vedere poate fi calificat ca un clip motivaţional pentru angajaţii companiei Nokia, scurt metrajul de mai jos merită văzut.

Nokia a făcut istorie. Deşi cei de la Apple au influenţat semnificativ designul şi conceptul din spatele smartphone-urilor actuale, Nokia a lansat primele smartphone-uri cu mulţi ani înainte. Sunt foarte mari şanse ca gigantul finlandez să fi lansat primul Communicator înainte ca Steve Jobs să fi inventat roata din iPod.

În acelaşi timp, nici o companie nu a trecut prin mai multe transformări radicale decât Nokia. Cu o istorie bogată şi un portofoliu de produse incredibil de variat, entitatea care între timp a ajuns să fie condusă de Stephen Elop a reuşit de una singură să lanseze, să propulseze şi să inventeze platforme întregi care, în alt context, ar fi avut toate şansele să moară în faşă. S-a întâmplat cu Symbian. S-a întâmplat cu Meego care între timp a devenit Sailfish OS. S-a întâmplat cu Windows Phone. Atenţia aproape exclusivă acordată sistemului de operare Microsoft pentru mobile a stat probabil şi la baza deciziei gigantului din Redmond de a cumpăra cel mai important producător de telefoane mobile din toate timpurile.

Nokia s-a schimbat mult în ultimii ani şi nici percepţia faţă de companie nu mai e de mult aceeaşi, atât în rândul angajaţilor şi investitorilor cât şi printre utilizatori. Bănuiesc că din acest motiv a fost lansat clipul de mai jos de aproximativ 2 minute, pentru a ne confirma că filozofia companiei a rămas neschimbată în ultimii 150 de ani de activitate. În definitiv, încă mai există ţări în lumea asta în care oamenii nu au auzit de alte telefoane decât Nokia, iar acesta este un sentimetn ce nu poate fi cumpărat ca bani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele