Zyxel PLA4205 Powerline – Cea mai simpla metoda pentru o retea cu fir [REVIEW]
Am mai discutat in trecut de aceste dispozitive care iti usureaza viata intr-un mod foarte placut, atunci cand vine timpul sa iti mai conectezi un computer la reteaua de acasa. Adaptoarele Powerline sunt o idee foarte buna pentru a scapa de problema cablului de lungime mare pe care trebuie sa il „pozezi” pe toate laturile camerei. Fiecare a avut la un moment dat nevoie de un cablu de retea intr-o camera si a fost nevoit sa alerge pe la magazine sa il cumpere, iar apoi sa isi bata capul cum sa il ascunda prin casa, pe dupa tocul usii, pe sub praguri. Sistemul Powerline consta in doua adaptoare ce se introduc in priza iar de la acestea pleaca un cablu de retea catre router si implicit catre PC-ul ce trebuie conectat.
Au fost ceva idei de implementare la scara larga a acestor dispozitive, atat in Europa cat si in Statele Unite. Din pacate impedimentul major in transferul informatiilor prin reteaua de electricitate il reprezinta transformatoarele de linie, unde semnalul se pierde aproape in totalitate. Intr-un apartament sau o casa nu avem aceasta problema avand in vedere ca nu exista transformatoare de curent. In cazul in care doriti sa il folositi intre vecini, din nou nu este recomandat. Contoarul individual de curent poate influenta negativ transferul de date intre dispozitive.
Acum ca v-am atentionat in ceea ce priveste folosirea adaptoarelor Powerline sa trecem la review. Zyxel nu este pe buzele tuturor, asa cum este D-Link sau Lynksys la capitolul routere si placi de retea, insa e important de stiut ca Zyxel se ocupa in primul rand de aparatura profesionala pentru retelistica si are o experienta mare in spatele acestei industrii.
Descriere
PLA4205 Powerline Starter Kit contine doua adaptoare de acest gen, pentru conectarea unui singur computer la reteaua LAN. Acestea nu sunt atat de mici in dimensiune spre deosebire de alte modele insa acest lucru poate fi considerat un avantaj. De obicei folosim diverse prelungitoare prin casa, si obisnuim sa introducem in ele aparate care nu se inteleg chiar atat de bine intre ele. Sa luam de exemplu un computer sau o tableta iar in priza alaturata un Feon pentru uscat parul sau un aspirator. Fiind susceptibile la curenti mari, dispozitivele nu trebuie introduse in prize alaturate cu consumatori de genul. Aceeasi regula se aplica si la aceste adaptoare.
Metoda de conectare este foarte simpla. unul dintre ele se leaga la router iar celalalt la PC. Conectarea lor se face aproape instant, se recunosc pe linia de curent si apoi se conecteaza la retea. Un avantaj pe care il au acestea fata de o conectivitate simpla cu un cablu este cryptarea informatiei. Pentru a fi siguri ca informatia transmisa nu poate fi captata de nimeni altcineva se apasa consecutiv butonul de pe laterala celor doua dispozitive si gata.
Adaptoarele sunt destul de simple. In partea de jos avem mufa de retea LAN notata cu descrierea Ethernet, pe partea dreapta avem doua butoane, unul pentru securizarea retelei iar celalalt pentru resetarea adaptoarelor. Resetarea acestora intervine cam de fiecare data cand exista o pana de curent, ele intrand in protectie automata in acel moment. Pe partea frontala avem 3 LED-uri de status, unul pentru a afisa faptul ca sunt pornite si alimentate, al doilea pentru a afisa conectivitatea cu celalat adaptor si al treilea arata conectivitatea la retea. Pai si software, drivere…? Nu exista. Nu avem nevoie. Configurarea acestora se face automat. Exista un software de dimensiuni foarte mici ce are ca rol denumirea adaptoarelor pentru a fi gasite in retea, cam atat.
Specificatii
[table id=136 /]
Galerie Imagini
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Zyxel Powerline Adapter/”/]
Teste si Performanta
La capitolul teste, cele mai simple sunt si cele mai relevante. Asadar ne-am decis sa testam viteza de transfer cu mai multe pachete, fisiere de dimensiuni foarte mici, multe la numar, si fisiere de dimensiuni mari. Spre surprinderea noastra kit-ul s-a miscat exemplar de bine. Viteza maxima de transfer obtinuta a fost in jur de 165 Mb/s fara nici un fel de alte dispozitive electrice conectate pe linia de curent respectiva. Mentionam ca am folosit doua laptop-uri cu retea Gigabit. Viteza obtinuta este cu aproximativ 60 Mbps peste o retea normala 10/100. Folosind un switch de 10/100 nu am reusit sa depasim viteza de 94 Mbps, aproape de capabilitatile routerului de altfel.
Odata ace am inceput sa introducem inapoi in priza alimentatoare, boxe, frigider si alti consumatori diferiti de curent viteza a scazut sensibil la aproximativ 55-60 Mbps. Un plus al acestor adaptoare este faptul ca nu sunt influentabile atat de tare de consumatorii puternici ca aspiratorul. Cu aspiratorul pornit am obtinut viteze constante de 20-25 Mbps, suficient pentru navigare rapida pe internet si fara pierderi de pachete. Software-ul de denumire a adaptoarelor poate fi folosit pentru a le conecta pe acestea cu altele de la alti producatori. Din nefericire nu am avut alte modele pentru a incerca insa, cat de complicat poate fi?
Concluzii
Am ajuns si la ultima parte a acestui review si ramane sa ne gandim daca merita achizitionate si pentru ce. Pretul acestora se invarte in jurul sumei de 330-350 lei. Daca e sa luam in calcul simplitatea si eficienta pe care o ofera acestea zic ca este o alegere destul de buna. Poti conecta Smart TV-ul la internet daca nu ai sau nu vrei sa il conectezi pe Wireless, poti conecta un computer la o retea securizata pentru diverse activitati, sau poti sa il tii intr-o priza prin casa, la bucatarie de exemplu, si sa iti conectezi laptopul direct la reteaua cu fir pentru a beneficia de o viteza si o stabilitate mai mare a download-ului. Exista multe variante pentru care poate fi utilizat, cel mai important de retinut este usurinta cu care poate fi instalat oriunde, mai ales pentru ca nu necesita configurari in prealabil in sistemul de operare. Eu cel putin m-am plictisit de introdus IP-uri si configurat protocoale pentru ca doua computere cu sisteme de operare diferite sa se vada usor intre ele.