05 mart. 2012 | 17:11

Windows 8 Consumer Preview, in cativa pasi simpli pe orice sistem

ACTUALITATE
Windows 8 Consumer Preview, in cativa pasi simpli pe orice sistem

 

Incercand sa evite probleme din trecut, in acest an Microsoft a facut publica, inainte de lansarea oficiala, o editie beta a noului sistem de operare Windows 8, intitulata Consumer Preview.

Astfel toti utilizatorii, consumatorii, pot experimenta, intr-un stadiu destul de avansat de dezvoltare, viziunea celor de la Microsoft referitoare la urmatorul Windows. Tot cu aceasta ocazie, utilizatorii le pot oferi celor de la Microsoft, direct sau indirect, feedback cu privire la performanta si schimbarile care sunt necesare pentru ca totul sa functioneze cum trebuie la momentul lansarii editiei finale de Windows 8.

Pana la un review complet care sa cuprinda schimbarile majore si minore din noua versiune de Windows, ne-am decis sa va aratam care sunt optiunile de instalare ale noului sistem de operare si, mai ales, ce puteti face pentru a evita orice pericol de a pierde datele de pe un hard disk pe care aveti deja un alt sistem de operare.

Inainte de a porni la drum, urmariti cu atentie cerintele hardware de mai jos. Daca nu va incadrati, desi puteti incerca oricum sa instalati noul Windows pe computer, de preferat ar fi sa nu o faceti. Altfel spus, nu veti trai o experienta asa cum a gandit-o si optimzat-o Microsoft si aveti mari sanse sa va enervati si sa ramaneti cu o parere deformata in ceea ce priveste noul OS.

Windows 8 Consumer Preview functioneaza foarte bine pe acelasi hardware care sustine Windows Vista si Windows 7:

  • Procesor: 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid
  • RAM: 1 gigaoctet (GO) (pentru 32 de biti) sau 2 GO (pentru 64 de biti)
  • Spațiu pe hard disk: 16 GO (pentru 32 de biti) sau 20 GO (pentru 64 de biti)
  • Placa video: Dispozitiv grafic Microsoft DirectX 9 sau superior

Cerinte suplimentare pentru a utiliza anumite caracteristici:

  • Pentru a utiliza caracteristicile tactile, aveți nevoie de o tableta sau de un monitor care accepta atingeri multiple
  • Pentru a accesa Windows Store (Magazin) si a descarca si a executa aplicatii, aveti nevoie de o conexiune activa la Internet si de o rezolutie a ecranului de cel putin 1024 x 768
  • Pentru a alinia aplicatiile, aveti nevoie de o rezolutie a ecranului de cel putin 1366 x 768

In urmatoarea etapa, trebuie sa va decideti pentru una dintre cele 3 solutii oferite de Microsoft pentru a instala noul Windows. Prima este o solutie de upgrade cu un utilitar de la Microsoft, iar celelalte doua implica folosirea unui mediu extern, un stick USB sau un DVD pentru a instala noul OS. Desi toate cele trei proceduri au o mare parte din etapele aferente instalarii comune, vom atrage atentia asupra tuturor pasilor pentru a evita orice probleme.

Descarcabil de la adresa http://windows.microsoft.com/ro-RO/windows-8/download, este un utilitar de 5MB care va permite sa instalati noul sistem de operare direct peste o instalare de Windows Vista sau Windows 7 care ruleaza deja pe computerul personal.

Aceasta solutie este cea mai prietenoasa, din pacate necesita o conexiune permanenta la internet si aproximativ 4 GB de spatiu in plus pe partitia cu sistemul de operare, deoarece acolo isi va descarca respectivul utilitar intregul kit de instalare. Cu aceasta metoda nu puteti modifica destinatia de salvare a fisierelor de instalare si nici nu veti ramane cu fisierul ISO cu ajutorul caruia sa mai instalati sau sa reinstalati sistemul de operare si pe alte computere.

starting

In momentul in care rulati aplicatia intitulata sugestiv Windows 8 Consumer Preview – setup, sunteti intampinat de ecranul de mai sus. La aceasta etapa, sistemul va este scanat de posibile conflicte de compatibilitate intre aplicatii software sau componente hardware, care pe actualul sistem de operare ar putea functiona in conditii optime, dar care pe Windows 8 ar putea prezenta anumite probleme.

compatibility report

In urma rularii testului, vi se genereaza un raport pe care daca vreti il puteti ignora sau daca vreti puteti parcurge fiecare punct din el pentru a vedea solutiile celor de la Microsoft referitoare la unele componenete. In principiu, daca ceva a mers pe Windows 7 merge fara probleme si pe Windows 8.

key

Inainte de inceperea descarcarii sistemului de operare, aplicatia isi descarca singura un cod de instalare de pe serverele Microsoft asupra caruia nu puteti interveni nici pentru a-l copia cu copy/paste, nici pentru a introduce altul in locul lui. Acesta este codul de instalare asociat computerului in cazul nostru.

installing

Incepe etapa de descarcare a fisierelor de instalare. Din pacate, nici aici nu puteti modifica nimic si nici macar nu puteti vedea ce exact descarca utilitarul.Nu puteti vedea daca vi se umple hard disk-ul cu un fisier imagine de CD sau cu fisierele gata extrase pentru o instalare mai rapida. Dupa ce se incheie aceasta etapa sunteti invitat sa va restartati computerul pentru a incepe instalarea efectiva care este surprinsa doua etape mai jos.

windows 7 USB

O alternativa este sa descarcati si sa instalati Windows 7 USB/DVD Download Tool pentru a va crea un Stick USB sau un CD Bootalbil. Microsoft se lauda ca desi aplicatia are in titlu Windows 7 functioneaza de minune si cu o imagine de Windows 8, acest fapt fiind confirmat si de mine. Pentru a descarca respectivul utilitar, accesati linkul http://images2.store.microsoft.com/prod/clustera/framework/w7udt/1.0/en-us/Windows7-USB-DVD-tool.exe .

Acum, ce va mai lipseste este o imagine in format ISO pe care o puteti descarca de la adresa http://windows.microsoft.com/ro-RO/windows-8/iso.

Merita retinut ca, chiar si in acest stadiu de dezvoltare, Windows 8 este disponibil in engleza, chineza simplificata, franceza, germana si japoneza. Astfel va puteti instala noul sistem de operare in ce limba va este mai apropiata. Nu mai sunteti obligat sa alegeti doar limba engleza. In schimb, indiferent daca apelati la versiunea in alta limba decat engleza sau versiunea pe 32 sau 64 biti, cheia de instalare a sistemului de operare este aceeasi DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J.

windows 7 USB done

Dupa ce ati ales fisierul ISO si mediul de stocare pe care vreti sa-l inscriptionati, utilitarul Windows 7 USB/DVD Download Tool va creeaza un stick USB sau un DVD bootabil pe care il puteti folosi pentru a porni instalarea. Desi la majoritatea computerelor acum este marcata o tasta de genul F12, F8, F7 sau F10 pe care o puteti apasa pentru a alege sa porniti sistemul de pe stick sau de pe DVD, pentru a porni ulterior instalarea sistemului de operare folosind mediul nou creat, exista si exceptii. Ca urmare, daca nici o tasta mentionata mai sus nu afiseaza o fereastra din care sa va alegeti mediul de pe care sa booteze sistemul de operare, solutia este sa intrati in BIOS si sa cautati sectiunea de Boot devices din care sa va alegeti stick-ul USB, in cazul meu, sau unitatea DVD.

instalare Wndows 8

Daca totul merge bine, ar trebui sa ajungeti la aceasta etapa care seamana incredibil de bine cu ecranul de instalare de la Windows 7 si in care nu puteti modifica mai nimic in afara de tastatura folosita. In rest, totul ramane pe English United States. Asta in cazul in care ati descarcat versiunea de Windows 8 in engleza. Daca sunteti multumit cu alegerea facuta, confirmati-o cu Next.

instalare Wndows 8

Urmatoarea etapa va permite fie sa instalati Windows 8, fie sa reparati printr-un proces automatizat o instalare esuata. Practic, fiecare din optiuni necesita un singur clic.

instalare Wndows 8

Daca optati pentru o instalare noua, sunteti invitat sa introduceti codul de instalare DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J , fie folosind o tastatura fizica, fie una virtuala care aduce aminte de Windows Phone. Merita mentionat ca daca la Windows 7 puteati amana introducerea codului de instalare pana dupa terminarea instalarii aceasta posibilitate nu mai exista la Windows 8. Daca aveti codul introdus corect, veti putea apasa pe ,,next” in dreapta jos.

instalare Wndows 8

La urmatorul pas, sunteti invitat sa citi termenii Licentei de utilizare, sa bifati accept si sa confirmati alegerea facuta cu un click pe ,,next”.

instalare Wndows 8

Din acest meniu, ca si la instalarea Windows 7, puteti alege tipul de instalare. Puteti opta sa faceti upgrade de la o versiune anterioara de Windows la Windows 8 sau puteti intia o noua instalare pe o partitie sau hard disk fara alt SO.

instalare Wndows 8

La acest pas puteti crea partitii, le puteti formata sau puteti pur si simplu sa alege o partitie cu fisiere pe ea sau goala, pe care sa instalati Windows 8. Pentru a alege partitia, faceti clic pe ea, dupa care confirmati alegerea cu Next.

instalare Wndows 8

Procedura de instalare dureaza 10-15 minute, maxim…

instalare Wndows 8

… dupa care sistemul va este restartat automat.

instalare Wndows 8

Sistemul multiboot este implementat mult mai bine la Windows 8, dupa cum se poate vedea in ecranul de mai sus. Daca ati ales sa aveti un Windows 7 pe o partitie si Windows 8 pe alta, veti fi intampinat de ecranul de mai sus, cu suport pentru mouse, din care va puteti alege cu click ce sistem de operare vreti sa initializati. Daca faceti click in partea de jos pe ,,choose other options” puteti alege, ca si in anii trecuti sa porniti sistemul in Safe Mode, Safe Mode with Command Prompt, Safe Mode With Networking, etc.

instalare Wndows 8

La prima pornirea a sistemului dupa instalara, in primul ecran vi se recomanda sa va alegeti o culoare de fundal si un nume pentru PC.

instalare Wndows 8

Partea de configurare a setarilor initiale, mentionate de altfel in imaginea de mai sus, va ofera posibilitatea sa alegeti cativa parametri de functionare ai PC-ului. Daca nu aveti rabdare sau pur si simplu sunteti multumit cu ce va ofera Microsoft puteti opta pentru Express Settings.

IMG_1521

La urmatorul pas vi se recomanda sa va definiti un nume de utilizator si sa va alegeti parola pentru respectivul cont.

instalare Wndows 8

Asteptati pentru ca PC-ul dumneavoastra sa initializeze pentru prima oara Windows 8.

Untitled

Acesta este ecranul cu care sunteti intampinat prima oara si care ulterior veti afla ca este meniul de start, sau mai degraba meniul care inlocuieste meniul de start.

Untitled2

Daca faceti clic pe desktop in partea din stanga jos a meniului Start, sunteti intampinat de acest ecran. Daca vreti sa faceti clic din nou pe meniul Start, dupa cum se poate vedea in imaginea de mai sus, nu mai aveti un buton in coltul din stanga jos ca la Windows-urile anterioare, este suficient sa faceti un clic in coltul din stanga jos.

Pe partea de drivere, pe langa faptul ca Windows 8 face o treaba foarte buna in a detecta multe dintre ele, dupa ce ati rula prima oara Windows Update, accesibil in Control Panel, daca ramane ceva neinstalat functioneaza perfect tot ce functionat pe Windows 7. In cazul in care aveti si o instalare de Windows 7 pe sistem, puteti fara probleme sa rulati asistentul de instalare al driverelor, pentru compoenentele care nu au drivere instalate, si sa-l orientati catre directorul Windows al vechiul Windows pe care il mai aveti instalat.

Cam aceasta este procedura, in principiu, nu are ce sa mearga prost si, tot din principiu, daca mai aveti un Windows pe acelasi sistem, acela nu va fi afectat. Ramane sa petrecem cateva zile cu noul sistem de operare si sa revenim cu detalii.