13 iul. 2012 | 07:20

WikiLeaks se lupta in tribunal pentru dreptul de a mai primi donatii

ACTUALITATE
WikiLeaks se lupta in tribunal pentru dreptul de a mai primi donatii

In cel mai recent val de repercusiuni legate de activitatile WikLeaks, mai multe banci au incetat sa mai primeasca donatii destinate portalului de informatii sensibile.

Un tribunal din Islanda a ordonat fostului partener de afaceri Valitor sa continue sa accepte donatii destinate WikiLeaks. In detaliu, decizia judecatorului spune ca daca in 14 zile nu se va relua colaborarea cu WikiLeaks, pentru fiecare zi de intarziere se vor plati 6.200 dolari.

Wikileaks

In urma unui proces intentat in iunie de DataCell – o companie care se ocupa cu donatiile din teritoriu, aceasta decizie a venit ca o surpriza placuta pentru portalul de informare, avand in vedere durata medie a preceselor de acest gen. Dubios e faptul ca atitudinea Valitor (fost Visa Islanda), la momentul incheierii contractului cu DataCell in iunie 2011, a fost mult mai roz decat acum. Din pacate, partea roz nu a durat foarte mult, la cateva luni dupa ce au inceput sa proceseze donatii a renuntat sa mai intreprinda aceasta activitate fara un motiv rezonabil.

Cazul descris mai sus nu este insa izolat, iar impactul asupra activitatilor WikiLeaks este dezastruos. Numai acest proces si perioada in care nu s-au acceptat donatii in Islanda, dupa spusele reprezentantilor organizatiei, s-au reflectat in pierderi de 20 de milioane dolari. Desi CEO-ul Valitor a afirmat deja pentru Bloomberg ca sunt pregatiti sa faca apel la decizia tribunalului, fondatorul WikiLeaks – Julian Assange a afirmat: „Aceasta este o victorie semnificativa impotriva atentatelor de la Washington de a reduce la tacere WikiLeaks”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele