Web OS-ul celor de la HP trece in mod open source in septembrie – se va numi Open webOS

Web OS-ul celor de la HP trece in mod open source in septembrie –  se va numi Open webOS

HP_webos_OSS

Dupa multiple declaratii contradictorii care se refereau la destinul platformei WebOS, achizitionata de HP in urma cu aproape 2 ani pentru 1,2 miliarde de dolari, in aceste zile se pare ca situatia s-a clarificat.

Printr-un comunicat de presa al companiei s-a anuntat ca software-ul va deveni open source in luna septembrie, context in care va fi disponibil sub numele de Open webOS 1.0. Ca o etapa premergatoare, in aceste zile a fost lansat public, momentan gratuit, framework-ul Enyo. Acesta este o unealta de dezvoltare de aplicatii WebOS pentru tablete, telefoane si browsere web, chiar si pentru sisteme desktop.

Ca si in cazul SDK-ului original lansat initial de Palm si ulterior de HP, platforma ofera un browser WebKit, insa versiunea 2.0 largeste plaja de compatibilitate si cu  noi alternative precum Firefox, Chrome si Safari. Cu aceasta ocazie,  HP a anuntat ca va lansa o noua versiune de WebOS construita in jurul unui Kernel Linux standard pentru a largi plaja de posibili utilizatori. Cu alte cuvinte, cei de la HP inca mai spera sa castige noi adepti pentru aceasta platforma, chiar daca ei insisi au renuntat la ea in vara trecuta.

Pentru a descarca Enyo si pentru a afla cateva informatii legate de acest framework puteti accesa http://enyojs.com/.

Citește și: