19 sept. 2012 | 11:10

Vom avea cel mai puternic laser din lume langa Bucuresti

ACTUALITATE
Vom avea cel mai puternic laser din lume langa Bucuresti

In cazul in care nu stiati ce ne lipseste, aflati ca primul lucru pe „scurta” lista este cel mai puternic laser din lume, in valoare de 180 milioane de dolari pe care il vom avea in apropierea Bucurestiului.

cel mai puternic laser din lume langa Bucuresti

Comisia Europeana a aprobat finantarea din fonduri structurale nerambursabile a proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP” ce urmeaza sa fie finalizat pana in 2015 si care va costa in total „doar” 356,2 milioane de euro. Dupa cum noteaza si cei de la A1.ro, actiunea implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre si are ca scop crearea unui centru de cercetare cat mai modern.

Daca va intrebati la ce vom folosi noi cel mai puternic laser din lume, mai mult ca sigur nu pentru vreun club din centrul vechi sau ca sa stam la taclale cu „amicii” din spatiu. Proiectul vrea sa conduca o miscare de resuscitare a domeniului cercetarii si inovatiei din tara noastra.

Urmeaza sa vedem in ce masura ELI-NP va fi un succes si daca astfel de proiecte ne vor ajuta cu adevarat sa cultivam si sa promovam cercetarea, inovatia si dezvoltarea pe meleagurile noastre.