25 apr. 2012 | 00:29

VG23AH: Un Asus activ cu 3D pasiv [REVIEW]

ACTUALITATE
VG23AH: Un Asus activ cu 3D pasiv [REVIEW]

Asus VG23AH Deschidere

Pe zi ce trece, suntem asaltati de tot felul de gadget-uri, televizoare, monitoare, console sau telefoane care promit capabilitati 3D nemaintalnite. Tot mai multe dispozitive se lauda ca ne pot da senzatii cat mai reale atunci cand vedem un film sau jucam un joc si cauta sa ne determine sa le cumparam fie ca vorbim de televizoare, monitoare sau sisteme home cinema.

Fara indoiala ca 3D-ul, fie el activ sau pasiv, a devenit un trend tehnologic, o moda care ridica atat asteptarile utilizatorilor cat si preturile gadget-urile. Daca judecam dupa nivelul vanzarilor atunci putem spune ca dispozitivele stereoscopice au ajuns o nevoie pe care fiecare dintre noi si-o satisface in functie de preferinte, posibilitati si buget.

Oricum, utilitatea tehnologiilor este o chestiune de subiectivitate, asa ca analizam modul in care sunt puse in practica mai bine. De data aceasta avem de stabilit in ce masura noul monitor 3D pasiv Asus VG23AH reprezinta o varianta demna de luat in seama atunci cand ne dorim o experienta stereoscopica cat mai reala.

 

Design si calitatea materialelor/asamblarii:

Iti dai seama ca ai de-a face cu un produs “serios” inca din momentul in care vezi cutia. Asta pentru ca, fara indoiala, ambalajul noului monitor Asus este cel putin impunator, avand niste dimensiuni respectabile.

Odata scos din cutie, monitorul de 23 inci se remarca printr-un design destul de sobru, fara rontunjiri inutile sau brizbrizuri. Rama este una destul de lata, construita dintr-un plastic negru glossy pozitionata uniform de jur imprejurul ecranului. In momentul in care privesti monitorul de jos in sus, plasticul ramei reflecta destul de suparator imaginea afisata.

Asus VG23AH Design

Din punct de vedere al constructiei si al materialelor folosite, Asus VG23AH este un monitor extrem de robust, la ai sai 23 de inci masurand 550,2 x 419,5 x 250 mm si avand o greutate de aproximativ 6,5 kg.

Desi discutam de un monitor de tip LED, care in mod normal se remarca atat prin consumul scazut de energie, cat si prin dimensiunile reduse, o mare parte din greutate si suprafata este ocupata atat de piciorul de sustinere si de sursa de alimentare integrata in corpul monitorului. Cu alte cuvinte, veti avea nevoie de ceva mai mult spatiu alocat pe birou pentru noua jucarie Asus, dar in acelasi timp veti beneficia de posibilitati multiple de reglare a pozitiei in timpul utilizarii cat si de conexiunea directa la priza printr-un cablu de alimentare.

Asus VG23AH Butoane

Butoanele sunt pozitionate in partea dreapta, jos pe fata monitorului fiind insotite de simboluri specifice actiunii fiecaruia. Desi accesul este unul extrem de facil, functiile sunt accesate destul de greu datorita controalerelor fizice care necesita o apasare sanatoasa si a meniului OSD nu foarte intuitiv.

 

Specificatii si functii:

Daca va intereseaza intreaga plaja de specificatii a monitorului Asus, click aici. In continuare vom analiza cateva dintre specificatiile si functiile care ne-au sarit in ochi pe parcursul testarii.

In primul rand, trebuie sa subliniem faptul ca avem de-a face cu un monitor LED cu panou IPS, adica in sfarsit ne putem bucura de culori naturale si cat mai variate, unghiuri de vizibiliate mai mult decat decente si toate cu un consum minim de energie. Daca mai luam in calcul si faptul ca discutam despre un LED IPS Full HD cu tehnologie 3D pasiva, am putea spune ca avem in fata noastra un potential hit in vanzari.

Asus VG23AH Ecran

Unii gameri se plang totusi de viteza de raspuns a IPS-urilor, dar trebuie sa va marturisim ca, desi monitorul ofera 5ms Gray to gray, nu am sesizat un efect de ghosting foarte pronuntat. Acesta isi face foarte rar simtita prezenta doar in scenele cu extrem de multa actiune ce se deruleaza intr-un interval de timp scurt (scene de lupta).

Luminozitatea este de 250 candele pe metru patrat, mai mult decat suficienta, in teste monitorul fiind setat la aproximativ 40 de procente din total. Efectul de backlight bleeding este prezent dar sub o forma mai mult sau mai putin uniforma, pe fundal negru, monitorul avand mai degraba o tenta gri-albastruie. Cu toate acestea, la vizionarea filmelor incadrate intre cele doua dungi negre, putem spune ca numai cei foarte pretentiosi vor fi deranjati de “scaparile” de lumina.

La capitolul contrast, producatorul se lauda cu standardul propriu “ASUS Smart Contrast Ratio” de 80.000.000 la 1, dar dupa cum ne-am obisnuit deja aceste cifre bombastice sunt strict fabulatii de marketing si nimic mai mult. Monitorul de fata are un nivel de contrast usor peste medie, care impreuna cu natura panoului ofera imagini cat se poate de calde si de apropiate de realitate, spre deosebire de ceva mai saturatele TN-uri.

Cei de la Asus au acordat un plus de atentie pentru afisarea imaginii si ofera accesul utilizatorilor la ceea ce ei numesc “Splendid Video Intelligence Technology” prin apasarea unui buton. Practic avem de ales intre 6 presetari de culoare si fidelitate a imaginii in functie de necesitati: Scenery, Theater, Game, Night View, sRGB sau Standard.

Din punct de vedere al variantelor de conectare, Asus VG23AH ofera posibilitati multiple si diverse: doua intrari HDMI 1.4, DVI, VGA o intrare audio jack si o iesire audio jack pentru casti. Cu alte cuvinte indiferent de dispozitivul la care veti dori sa conectati aceasta jucarie fie ca vorbim de PC, media-playere, blu-ray playere 3D sau console, nu veti intampina probleme de compatibiliate.

Asus VG23AH Conectori

Desi monitorul vine echipat cu doua “boxulici” de 3 W fiecare, ne-a placut ideea de a beneficia atat de o intrare audio cat si de o iesire. Asta pentru ca mai mult ca sigur cei mai multi vor alege sa conecteze o pereche de casti sau chiar niste boxe active pentru a se putea bucura de o experienta audio superioara.

 

Functia 3D:

De departe cea mai importanta caracteristica a noului monitor Asus este capacitatea acestuia de a afisa continut 3D. Pentru multi dintre noi, 3D-ul nu mai reprezinta demult vreo noutate, totusi trebuie specificat ca VG23AH este o premiera absoluta pentru producatorul taiwanez ,fiind primul monitor ce foloseste tehnologia 3D pasiva.

Sub denumirea de FPR (Film-type Patterned Retarder), aceasta se deosebeste categoric de mult mai cunoscuta tehnologie Active Shutter. Principala diferenta consta in rolul pe care ii joaca ochelarii in afisarea si formarea imaginilor 3D. Daca ochelarii activi blocheaza pe rand cate un ochi pentru a oferii imagini cand unui ochi cand celuilalt, ochelarii pasivi (polarizati) ofera cate o imagine fiecarui ochi dar in acelasi timp. Este perfect adevarat ca ochelarii pasivi sunt ajutati si de catre un strat special care acopera ecranul monitorului.

Asus VG23AH 3D Pasiv

Inainte de a analiza avantajele acestei tehnologii, precum si modul in care se comporta monitorul Asus, sa facem cateva precizari. Mai intai, pentru a va putea bucura de o experienta 3D de orice fel, veti avea nevoie de o placa grafica cu suport HDMI 1.4 si implicit de un cablu compatibil, asta pentru ca monitorul permite vizualizarea stereoscopica doar pentru semnalul primit pe HDMI. Daca placa grafica era normal sa nu fie inclusa in pachet, ne-am fi asteptat ca macar cablul sa ne astepte in cutie, dar din pacate va trebui sa va orientati spre cel mai apropiat magazin pentru a va procura unul.

Asus VG23AH Ochelari pasivi

Din fericire, monitorul este livrat cu o pereche de ochelari pasivi si cu o pereche de lentile ce pot fi montate peste ochelarii de vedere. Asadar, cel putin doua persoane se vor putea bucura in acelasi timp de experienta 3D.

Daca in cazul ochelarilor activi vorbim de preturi exorbitante, nevoia de conectare wireless sau pe fir si o autonomie scazuta, in schimb ochelarii pasivi sunt mult mai ieftini, mai usori si nu depind de nici un fel de conexiune sau baterie. De asemenea, tehnologia 3D pasiva ofera o experienta stereoscopica lipsita de efecte nedorite precum: flicker-ul sau crosstalk-ul. Asadar, cel putin in teorie ochelarii pasivi ar trebui sa ne oboseasca mai putin decat cei activi si astfel tehnologia FPR sa ofere o experienta 3D ceva mai placuta. Pentru cei care vor sa identifice principalele deosebiri intre tehnologia activa si cea pasiva, aici gasiti un articol destul de complet.

Asus VG23AH ofera 3 moduri de afisare 3D, dupa cum urmeaza: conversie 2D-3D (simpla apasare a unui buton), 3D Top and Bottom sau Side by Side (ambele sunt disponibile pentru activare din meniu doar pentru semnalul venit dintr-un HDMI 1.4).

Din punct de vedere al modului de afisare, precum si al performantelor in utilizare, conversia directa lasa cel mai mult de dorit. Acest lucru se intampla pentru ca, odata butonul 3D apasat, semnalul 2D devine mai mult distorsionat decat stereoscopic indiferent de formatul rulat (filme, imagini sau jocuri).

De cealalta parte, afisarea continutului 3D nativ, fie el Top and Bottom sau Side by Side, este realizata neasteptat de bine pentru un monitor pasiv. De asemenea, utilizatorul poate regla din meniul monitorului profunzimea imaginilor  3D pe o scara de la 1 la 10 pentru obtinerea unui efect cat mai real si totodata personalizat in functie de preferintele fiecaruia.

Asus VG23AH Meniu

In teste am folosit atat semnalul dintr-o placa video Asus ATI Radeon 7870, cat si conexiunea cu doua console: Xbox 360 si PS3. Se pare ca exista o mica incompatibilitate cu driverele ATI pentru ca odata conectat prin HDMI monitorul nu afiseaza imaginea pe intreaga suprafata, iar culorile sunt excesiv de aprinse. Dupa efectuarea catorva modificari in AMD Catalyst, am reusit sa combatem aceste efecte si sa ne bucuram de monitor. Pe PC am rulat cateva trailere Full HD 3D side by side si putem spune ca efectul stereoscopic a fost cat se poate de real si fluid.

Pe Xbox ne-am jucat „Gears of War 3”, iar pe PS3 am incercat ceva mai multe titluri: Wipeout HD, Call of Duty: Black Ops, Super Stardust HD si Uncharted 3.

Asus VG23AH 3D gaming

Monitorul a fost recunoascut imediat drept unul 3D si astfel am avut acces in meniurile jocurilor, de unde am putut seta atat standardul 3D cat si adancimea efectului. Indiferent de titlul jucat am sesizat ca pentru o experienta cat mai reala trebuie pastrata o distanta de circa doi metri fata de monitor. Daca in cazul filmelor efectul stereoscopic a fost incantator, in gaming acesta tinde sa devina obositor dupa 30 de minute de joc.

Practic, veti avea nevoie de ceva timp de acomodare, dar nu cred ca veti putea parcurge un intreg titlu in modul 3D. De ce? Pentru ca, pe langa oboseala, veti fi nevoiti sa ignorati si unele „artefacte” sau modificari bruste ale imaginii, care pot afecta eficienta in joc, mai ales cand vorbim de shootere.

 

Concluzii:

Dupa vreo doua saptamani in care ne-am jucat cu noul monitor Asus 3D, a venit vremea sa ne despartim de el, dar nu inainte sa concluzionam experienta avuta in teste.

Daca discutam despre afisarea de continut 2D, noul monitor Asus ne incanta cu ajutorul panoului IPS, care ofera unghiuri superioare de vizibilitate, culori cat mai reale si un contrast usor peste medie. Oricum, vorbim si despre un monitor de 23 inci care stie 3D. Despre tehnologia 3D pasiva, avem atat cuvinte de lauda, cat si ceva nemultumiri, dar una peste alta implementarea celor de la Asus este una destul de reusita.

Asus VG23AH logo

Cand se discuta de monitoare 3D, cei mai multi sunt tentati sa intrebe despre rata de refresh de 120 de Hz, in cazul de fata avem un monitor de 60 Hz, dar putini stiu ca 3D-ul pasiv nu are nevoie de mai mult. Cu toate acestea, o rata de refresh ceva mai mare are destul de multe avantaje nu doar pentru afisarea imaginilor stereoscopice.

Asus VG23AH reprezinta un prim pas al celor de la Asus catre tehnologia 3D pasiva, domeniu in care momentan cei de la LG controleaza mare parte din piata. Un lucru este cert: merita luat in considerare atunci cand incepeti documentarea in vederea alegerii unui model sau a unei tehnologii 3D. Evident, intotdeauna se recomanda verificarile live.