02 mai 2012 | 11:00

Ultima relansare: RIM pune totii banii pe BlackBerry 10. Cum?

ACTUALITATE
Ultima relansare: RIM pune totii banii pe BlackBerry 10. Cum?

bb10_devalpha-main

Intr-o perioada in care RIM a anuntat esec dupa esec, iar scaderile in vanzari au fost titanice, la evenimentul BlackBerry World CEO-ul companiei si-a pus bazele in noua platforma – BlackBerry 10.

Noua platforma BlackBerry 10 va fi disponibila intai pentru dezvoltatori, asa cum am mai scris, cu scopul de a creea un ecosistem mai solid de aplicatii, iar in cateva luni si pentru utilizatorii obsinuiti. Fostul sistem  QNX este pentru RIM ultima sansa de a mai face valuri suficient de puternice incat sa conteze din nou pe piata.

bb World 1

Cu un accent evident pe gesturi si o interfata optimizata pentru interactiunea cu un ecran sensibil la atingere, noul BlackBerry 10 este cel mai mare pas de la conceptul clasic de smartphone BlackBerry. Interfata este extrem de prietenoasa, partea de multi-tasking pare implementata foarte bine. Este extrem de usor sa sari dintr-o aplicatie in alta, dintr-un document in altul si de la o notificare la alta din doar cateva miscari de deget.

Toate demonstratiile au fost facute pe smartphone-ul mentionat de noi in urma cu cateva zile.

bb World 2

Desi a facut istorie cand vine vorba de tastaturi fizice, de aceasta data RIM si-a dat seama ca nu mai poate insista pe aceeasi tehnologie de acum 10 ani. Ce a facut, asadar?

O tastatura virtuala extrem de efcienta si cu cateva elemente de originalitate: invata stilul de tehnoredactare al utilizatorului, cuvintele folosite cel mai des incep sa pluteasca deasupra initialelor cand tastati, moment in care daca vreti sa le folositi puteti face un swipe de jos in sus pornind de la litera initiala a cuvantului.

cascades_mediumO particularitate extrem de interesanta se regaseste si in modul de functionare a camerei. Procesul de captura se declanseaza cu o atingere a ecranului, moment in care deja s-a declansat captura si se inregistreaza  un clip de cateva secunde. Dupa captura prin respectivul clip, puteti naviga pentru a alege sa pastrati cadrul care va intereseaza.

CEO-ul Thorsten Heins a promis si un aparat extrem de interesant pentru mainstream care ar trebui sa apara un pic mai incolo pe parcursul anului.

Pe partea de dezvoltare, BB10 vine cu Cascades, un nou SDK care accepta pe partea de programare atat cod scris in C/C++, cat si in Qt, cu o atentie speciala acordata compatibilitati cu HTML5. Daca va incanta o mica lectie de istorie, merita sa retineti ca acest nume de Cascades facea referire la suite de dezvoltare de interfete ale unei companii intitulate TAT – companie care a fost achizitionata de RIM in decembrie 2010.

Acum, special pentru dezvoltatori: daca ati fost suficient de norocosi incat sa primiti un smartphone Dev Alpha cu BlackBerry 10, retineti ca, desi acesta va primi actualizari regulate in ceea ce primeste platforma de dezvoltare, din pacate niciodata nu va avea versiunea comerciala de BlackBerry 10 care va fi livrata pe modelele disponibile in magazin. Din acest motiv, RIM a facut un anunt oficial in cadrul unui eveniment intitulat BlackBerry Jam – desfasurat simultan cu BlackBerry World.

S-a spus ca toti dezvoltatorii care isi vor returna smartphone-urile cu BlackBerry 10 Dev Alpha, cand vor aparea oficial primele aparate, vor primi smartphone-uri in editie limitata cu versiunea de firmware finala.   

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele