Tehnologia de camuflaj optic avanseaza „cum vezi cu ochii”

Tehnologia de camuflaj optic avanseaza „cum vezi cu ochii”

Ideea de invizibilitate pe care am vazut-o in filme precum Harry Potter poate fi realizata in lumea reala printr-o ,,iluzie” intitulata camuflaj optic. Desi pare o joaca, in realitate ar putea fi foarte utila daca o asociem unei masini.

Keio University camuflaj optic

Un grup de cercetatori de la Universitatea Keio din Japonia au reusit sa aplice tehnologia de camuflaj optic autovehiculelor. Prin transmiterea feed-ului video de la o pereche de camere montate pe bara din spate a masinii pe un panou de tip separator de fascicule, efectul final este de transparenta totala. Nu mai este necesar decat sa montati respectivul panou cu mare grija intre scaunele din fata la o distanta foarte mica spre spatele masinii. Daca ecranul instalat este suficient de mare, iluzia care se creeaza este de inlocuire a banchetei din spate cu o sticla transparenta. Momentan tehnologia functioneaza doar din partea soferului, datorita panoului special care este similar cu cel folosit la ecranele 3D fara ochelari a caror eficienta depinde de pozitia privitorului. Acesta in schimb, este mai performant decat un panou parallax deoarece este perfect vizibil in lumina naturala datorita unei tehnologii de reflexie inteligenta a luminii. In timp, echipa responsabila de acest proiect spera sa creeze un efect similar pentru fiecare parte din interiorul unei masini.

Chiar daca mai sunt aproximativ 5 ani pana vom vedea tehnologia reflectata intr-un produs final, dezvoltatorii par increzatori ca noua lor idee va fi adoptata in scurt timp de producatori importanti de masini.

Citește și: