SONY reinventeaza ideea de priza, cu niste trasaturi inteligente

SONY reinventeaza ideea de priza, cu niste trasaturi inteligente

SONY incearca sa reinventeze banala idee de priza din casa, prin introducerea in circuit, la propriu, a unor cipuri inteligente care sa optimizeze si sa monitorizeze consumul energetic in functie de consumator sau de preferintele utilizatorului.

Tehnologia de priza demonstrata de SONY in urma cu cateva zile, la Tokyo, a inclus, printre altele, prize inteligente care dadeau curent doar anumitor dispozitive si utilizatori, precum si o retea electrica dintr-o casa care monitoriza in permanenta consumul si durata, facand o treaba foarte buna in a genera grafice in functie de informatiile obtinute. Din pacate, pana la raspandirea la scara larga a acestei tehnologii SONY trebuie sa colaboreze intens atat cu producatori de echipamente, cat si cu dezvoltatori de infrastructura electrica.

Ideea care sta la baza noului sistem graviteaza in jurul conceptului de autentificare, proces care se desfasoara de fiecare data cand introduceti un dispozitiv in priza. Pentru ca aceste concepte sa se materializeze, SONY foloseste tehnologia de carduri achizitionata odata cu compania Felica, in urma cu ceva timp.

Noul sistem va integra echivalentul cititoarelor Felica in prize, iar la capatul celalalt stecherele vor avea componenta gasita in cardurile RFID (Radio Frequency Identification). Daca o astfel de tehnologie va fi adoptata si in aeroporturi sau statii de alimentare eco pentru masini electrice,  autentificarea cu carduri personalizate se va puteareflecta , de exemplu, in taxarea proprietarilor de echipamente cu costurile energiei electrice consumate.

Desi va mai dura cativa ani pana vom vedea astfel de tehnologii, scaderile de costuri rezultate din implementare vor amortiza cu siguranta investitia initiala.

Citește și:
Etichete: