06 iul. 2012 | 12:27

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition – Un nume mare pentru o placa mica [REVIEW]

REVIEW
Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition - Un nume mare pentru o placa mica [REVIEW]

Ziceam acum mai bine de o luna ca Sapphire a lansat varianta Vapor-X pentru seria mainstream de placi din ultima generatie AMD Radeon. Era vorba de acelasi model pe care astazi il avem pe bancul nostru de proba, Radeon HD 7770 Vapor-X de la Sapphire. Vom vedea in acest articol cat de bine se descurca cu temperaturile caniculare de afara.

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition

Vara… mult asteptatul anotimp in care cea mai mare realizare este concediul. Este de asemenea si perioada cand PC-ul sufera cel mai tare din cauza temperaturii ridicate. Stim bine ca placa grafica este una dintre cele mai fierbinti componente ale unui PC. Daca va ganditi sa achizitionati o placa video, acum ar fi momentul sa luati in calcul si cat de performant este sistemul de racire al acesteia.

Sapphire foloseste solutia Vapor-X inca din 2007, prima placa dotata cu acesta fiind Radeon HD 3870 ATOMIC Edition. De atunci, au continuat sa imbuntateasca designul si tranferul termic al acestui sistem.

Ce este de fapt Vapor-X? Tehnologia se bazeaza pe aceleasi principii ca si heatpipe-urile singura diferenta fiind ca se realizeaza pe o suprafata mai mare. Suprafata ce intra in contact cu procesorul grafic este plata, si relativ goala pe dinauntru. Un agent de racire lichid este vaporizat pe o suprafata fierbinte, vaporii rezultaţi fiind condensaţi pe o suprafaţă rece, apoi lichidul este returnat la suprafata fierbinte. Procesul de recirculare este controlat si are loc in mod constant pentru racirea cipului grafic.

 

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X  Tehnologie

Acest sistem dezvolta temperaturi mai scazute decat alte variante de racire, datorita rapiditatii cu care transfera caldura radiatorului. La randul lui, radiatorul trebuie sa fie capabil sa disperseze caldura la fel de repede, iar aici este ajutat de cele doua ventilatoare montate pe placa. Primele sisteme de racire aveau un singur ventilator, acum vad ca si pentru versiuni mainstream sau low-end se folosesc tot doua ventilatoare.

 

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition – Specificatii


[table id=121 /]

Tabelul de mai sus este mai mult decat explicativ. Comparatia este facuta cu varianta standard de la AMD, acesta fiind si motivul pentru care nu am trecut nimic la continutul pachetului. Se poate observa ca frecventa GPU-ului este cu 100 MHz mai sus la Sapphire, chiar si memoria a crescut la 1300 MHz.

O alta diferenta majora este sistemul de racire mentionat mai devreme. Varianta standard are un singur ventilator pentru racirea placii, pe cand Sapphire foloseste doua. Continutul pachetului este un plus de valoare pentru orice achizitie. In cazul de fata, adaptorul de la 4 pini la 6 pini pentru alimentarea placii este binevenit, mai ales pentru cineva care detine un sistem cu o sursa mai slaba, fara acel conector. Iar cablul HDMI este o alegerea inteleapta pentru producator. Doar eu am patit de cateva ori sa uit de el cand am instalat o placa la cineva si m-am trezit duminica uneori cautand un cablu prin magazine si platind de 3 ori pretul pietei pentru el.

 

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition – O privire mai atenta

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition RacireLa prima vedere, placa nu pare sa fie foarte diferita de modelul standard AMD. Daca ne uitam putin mai atent pe langa sistemul de racire si PCB-ul a suferit ceva modificari, culoarea este albastra, nu rosie, si exista ceva diferente in pozitionarea condensatorilor si a modulelor de reglare a vlotajului.

Cutia este bine gandita, ilustratia reprezentand eficienta sistemului de racire a placii. Tehnologia AMD Graphics Core Next este o arhitectura scalabila, asemanatoare cu cea folosita pe cipurile Cayman, insa la frecvente mai reduse pentru modelele mainstream, cum este si cel in cauza. Diferenta de frecventa la procesorul grafic si memorii aduce bineinteles si un consum ceva mai mare de energie, de aici si conectorul cu 6 pini pentru alimentare. Consumul poate creste pana la 150W, maximul suportat de altfel de acel conector. Seria HD 7700 suporta si functia de „Zero Core Power” ce poate reduce consumul placii atunci cand este in idle la doar 3 W.

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition ConectoriMajoritatea placilor din seria Southern Island, ma refer la numele de cod al acestora, folosesc ca iesiri video doi conectori miniDP, un HDMI si un DVI-D. Sapphire a ales sa instaleze pe acest model conectori de dimensiuni normale pentru a evita folosirea de adaptoare care pot sau nu sa functioneze corect, si reprezinta o investitie aditionala. Conectorul DP (Display Port) este de ultima generatie, revizia 1.2 mai exact si permite conectarea a trei monitoare prin intermediul unui HUB MST, care poate fi achizitionat separat. Astfel cu un singur cablu ce pleaca de la PC putem duce imaginea pe 3 monitoare in cascada. Exista suport si pentru AMD HD3D impreuna cu un monitor 3D oferind o experienta inedita de gaming.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sapphire Radeon HD7770/”/]

Sapphire Vapor-X CoolingSistemul de racire VaporX, la acest model, este format din baza cu lichidul de racire si doua heatpipe-uri ce acopera fiecare cate jumatate din sistemul de racire. Radiatorul este construit din aluminiu pentru o disipare mai rapida a caldurii. Interesanta este conexiunea heatpipe-urilor cu marginea radiatorului. In multe alte cazuri acestea intra aproape direct pe centrul radiatorului, in situatia de fata sunt „legate” pe margine. Ventilatoarele sun conectate la PCB printr-un singur conector de 4 pini, acest lucru inseamna ca ambele vor opera la aceeasi viteza in timpul functionarii.

PCB-ul pare destul de simplu odata ce am desfacut sistemul de racire. Poate v-ati fi asteptat la mai multe componente insa avand in vedere TDP-ul destul de scazut al acestei placi nu avem nevoie de multe circuite. Sistemul de alimentare este format din 3+2 faze, exista 4 cipuri de memorie de cate 256 MB fiecare, produse de catre Elpida, dispuse simetric in jurul procesorului grafic.

Sapphire Vapor-X PCB

 

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition – Benchmark

 

Am mers de aceasta data pe o solutie ceva mai ieftina ca sistem de test. Am decis sa nu mai folosest pentru acest model un super procesor din motive destul de lesne de inteles. Cine isi permite sa cheltuiasca 1500 de lei pe un CPU sigur nu va face rabat la placa grafica sau la alte componente din sistem si va alege un GPU mai puternic din start. Cine si-a construit un sistem cu placa video onboard sau direct pe CPU este mai probabil sa aleaga o placa din seria 7700 pentru un upgrade. Asadar, procesorul de test este un AMD A8 3850, iar comparatia va fi facuta cu placa grafica onboard. Astfel veti putea observa diferentele de performanta intre noua placa si cea de la care faceti un upgrade.

Placa integrata este un Radeon HD 6550D cu o frecventa de 600 MHz, 400 unitati de procesare si un share de 1 GB memorie RAM DDR3. De departe 6550D este mai slaba ca si HD 7770. Configuratia sistemului de test o aveti mai jos in tabel.

[table id=122 /]

Rezultatele testelor se afla in tabelul de mai jos. Diferenta dintre cele doua placi este destul de clara si nu cred ca mai are rost sa o discutam in detaliu.

Ce este important de retinut este faptul ca placa vine deja overclockata, insa mai are loc de cateva mici modificari ale frecventelor folosind softul de la Sapphire, TriXX.

[table id=124 /]

 

Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-X GHz Edition – Overclocking si Temperaturi

 

Sapphire 7770 TriXXPlaca vine bundle cu un mic utilitar cu care se poate overclocka foarte usor. Chiar daca frecventele din fabrica sunt ceva mai ridicate decat ale versiunii standard, am avut surpriza sa observ ca mai este posibila cresterea frecventelor atat la GPU cat si la memoria video. Astfel de la 1100 MHz am ajuns la 1154, o crestere de aproape 5 procente care nu este atat de relevanta pentru numarul de FPS-uri obtinute in teste.

Memoria, pe de alta parte, merge ridicata cu doar cateva setari pana la 1400 MHz, semnificand o crestere de 7 procente. Acest lucru ar trebui sa creasca performanta in jocuri care necesita o latime de banda ridicata, BUS-ul de 128 biti constituind totusi o problema. Click pe imaginea din stanga pentru a vedea setarile in detaliu.

Din punct de vedere al temperaturii de functionare, pot sa spun ca este printre cele mai scazute, comparata desigur cu modelul de referinta si chiar si cu un Radeon HD 7750, un chipset mai putin performant si un PCB de la alt producator. Se pare ca Vapor-X are intr-adevar o eficienta crescuta. In modul Ile (Stand-by) temperatura este ceva mai ridicata decat la celelalte modele, motivul este faptul ca turatia ventialtoarelor scade foarte mult, mai mult decat la versiunile standard. Acest lucru reprezinta un avantaj, placa fiind mult mai silentioasa atunci cand nu se ruleaza nici un joc.

[table id=123 /]

In concluzie, upgrade-ul merita! Mai ales cand vorbim de o suma de aproximativ 600 de lei, cat costa aceasta placa, diferentele sunt notabile din toate punctele de vedere. In plus, pot rula aproape orice jocuri la o rezolutie medie si cu setari medii de calitate. Testele rulate au fost gandite pentru a oferi o idee cat mai buna asupra performantelor. Nu avea nici un rost sa rulez in Full HD cu setari la maxim pentru a vedea cat de putine cadre pe secunda pot rezulta. Asa ca setarile medii sunt de ales pentru aproape orice joc, pentru a obtine un minim de 30 de cadre pe secunda si experienta de gaming sa fie una decenta.