S-a incheiat primul proces cu postari pe Twitter ca dovezi
Este incredibil nivelul de influenta al unui proces in momentul in care repercursiunile sale depasesc cu mult pedeapsa efectiva sau cazul in sine. Un scriitor pe nume Malcolm Harris a fost condamnat dupa ce au fost introduse in sala de judecata ca si dovezi postari de ale sale de pe Twitter.
O serie de postari cedate de catre Twitter acuzarii au dus la condamnarea unuia dintre protestatarii din Occupy Wall Street. Desi este vorba doar de niste zile de munca in folosul comunitatii, respectivele postarii pe Twitter obtinute fortat de catre procurori au reprezentat dovada fara echivoc a vinovatiei lui Malcolm Harris.
Practic, Harris se batea cu pumnul in piept ca nu a auzit insistentele politistilor de a sta pe trotuar in timpul manifestarilor. In contradictie cu marturia sa mincionasa, o postare pe Twitter de pe 1 octombrie 2011 a confirmat ca scuza indrugata de el la proces a fost fictiva ,,Au incercat sa ne opreasca, in mod absolut nu si-au dorit sa fim pe trotuar.” scria el cu cateva ore inainte de evenimentele care au dus la arestarea sa. In acelasi timp, prin faptul ca nu vorbim de o crima foarte grava este interesant faptul ca mandatul pentru postarile pe Twitter si lupta impotriva executarii sale s-au finalizat cu castigul procurorului. Astfel s-a creat un precedent si sunt mari sanse ca efortul investit de Twitter in sala de judecata pentru a nu expune mesajele postate data viitoare sa nu mai existe. Constientizand si scriitorul ca repercursiunile cazului sau erau mai mari decat s-ar fi asteptat cineva, acesta din urma a afirmat
,,Stabilirea unui precedent legal legat de modul in care acest material va fi folosit este mult mai important decat 6 zile de serviciu comunitar”.
Din pacate se pare ca pana si cuvintele de pe Twitter si probabil si Facebook pot fi folosite impotriva ta la un proces. Acest aspect este foarte important si din prisma faptului ca te poti certa cu cineva prin replici mai agresive pe Twitter ca in scurt timp sa fii judecat pentru calomnie in lumea reala.