21 iun. 2012 | 09:52

S-a anuntat Windows Phone 8 – Schimbarile sunt substantiale, dar si suficiente?

ACTUALITATE
S-a anuntat Windows Phone 8 - Schimbarile sunt substantiale, dar si suficiente?

windows-phone-8-start

In cadrul unui eveniment desfasurat astazi in San Francisco, Microsoft a detaliat un set de functii introduse in urmatoarea iteratie a platformei Windows Phone.

Desi evenimentul s-a axat mai mult pe detalii adresate dezvoltatorilor de aplicatii, pentru a-i motiva pe acestia sa imbratiseze platforma mai cu entuziasm, intre timp au fost detaliate si o parte din inovatiile noului sistem de operare marca Microsoft.

Iata cele mai importante elemente noi prezentate in cadrul Windows Phone Summit:

Windows Phone 8 va suporta, in sfarsit, cele mai noi configuratii hardware, inclusiv procesoare multi core si rezolutii un pic mai variate: 800 x 480, 1280 x 768, 1280 x 720. Tot aici intra posibilitatea utilizari de carduri MicroSD cu posibilitate de hot-swap.

Browser-ul implicit, Internet Explorer, va primi imbunatatiri importante. Va include malware blocking, o performanta drastic imbunatatita pe parte de JavaScript, si va suporta de doua ori mai multe functii din portofoliul HTML5 in comparatie cu WP 7.5.

Dezvoltarea nativa de jocuri pe noua platforma folosind tehnologia DirectX va fi un punct forte. Cu o grafica impresionanta si o performanta tip consola, daca lucrurile merg cum trebuie ar trebui sa vedem jocuri cross-platform care ruleaza la fel de bine pe un Desktop cu Windows 8 si un smartphone cu WP 8.

– Suportul nativ pentru NFC, desi are o rata de adoptie foarte mica, in Windows Phone 8 se pare ca va avea un rol important. Si aceasta functie, cei de la Microsoft si-au imaginat-o cross-platform, un smartphone care cu comunica cu alt smartphone, cu alta tableta sau chiar si cu PC-uri.

– „Cea mai completa experienta gen portofel virtual de pe orice platforma in aceasta toamna.” Aceasta filozofie include integrarea platformei cu carti de credit si debit, carduri de membru si de loialitate, oferte, cupoane cat si un sistem bine definit de ,,tap pentru plata” prin intermediul NFC.

– Tehnologie cartografica de la Nokia cu harti si puncte de interes de la Navteq. Nu va lipsi nici suportul pentru o functionare offline in conditii optime, control complet pentru harta in aplicatii create de dezvoltatori, plus navigatie turn-by-turn (GPS clasic)

– Optimizarile special gandite pentru utilizatorii Business nu vor lipsi din WP8. Bootare securizata, encriptare a datelor, sistem centralizat de deployment pentru aplicatii, management de dispozitive, plus aplicatii Microsoft Office toate vor exista in forma pe care o cunoastem de la sistemele desktop cu Windows.

Un nou ecran principal este punctul cel mai important ale noii platforme. Creat in acelasi stil Metro pe care am ajuns sa-l cunoastem destul de bine, acum va include patrate de dimensiuni variabile cu o serie de elemente ce vor functiona ca widget-uri pentru calendar, inbox, retele sociale, realizari in jocuri, informatii sportive. In plus, wallpaper-ul in sine va fi un element dinamic ce se va schimba la intervale regulate de timp, fie folosind imagini de pe internet, fie de pe terminal. Intitulate Live Tiles, noile icoane vor avea dimensiuni ajustabile, se va putea modifica numarul lor de pe o pagina si va putea modifica cu usurinta pozitia lor. In cazul persoanelor importante din viata voastra, le puteti asocia cate un ,,tile”, iar in momentul in care il accesati veti putea vedea toate informatiile adunate de pe retele sociale, plus informatii introduse de voi, aferente respectivei persoane.

Lasand la o parte avantajele urmatorului Windows Phone, cea mai mare frustrare vine din faptul ca un dispozitiv cumparat saptamana trecuta, gen deloc ieftinul Nokia Lumia 900, nu va putea rula Windows Phone 8.

Personal, sunt foarte intrigat de acest sistem, chiar daca nu sunt utilizator de Windows Phone. Daca va aduceti aminte, acelasi concept a fost prezent, intr-o forma asemanatoare si atunci cand s-a facut trecerea de la Windows Phone 7 la Windows Phone 7.5, context in care niste smarphone-uri deloc ieftine au putut fi reduse la 0. Pentru a linisti un pic spiritele, Microsoft va lansa o noua versiune a sistemului de operare Windows Phone, intitulata Windows Phone 7.8, care va include o parte semnificativa din noutatile estetice din Windows Phone 8.

In definitiv, desi efortul Microsoft este evident, iar directia in care merge compania cu lansarea de noi aplicatii si dispozitive hardware este una foarte buna, s-ar putea ca acest lucru sa nu fie suficient.

Din pacate, anuntarea unei tablete cu 3 sau 6 luni inainte sa ajunga in mainile utilizatorilor este o idee proasta, indiferent cum ai vrea sa o privesti. Obligarea unui numar extrem de restrans de utilizatori de Windows Phone sa cumpere un nou terminal, dupa ce toti prietenii i-au incurajat sa-si ia un Android sau un iPhone, este de asemenea o idee total neinspirata. Eu nu vad cum aceasta viziune poate sa functioneze. Mi-a scapat vreun detaliu semnificativ care sa faca diferenta?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele