Reteaua Facebook e chiar mai scumpa decat se credea

Reteaua Facebook e chiar mai scumpa decat se credea

IPO Facebook

Specialistii estimau valoarea Facebook la 50-70 de miliarde de dolari, dar se pare ca listarea la bursa a depasit asteptarile, gigantul social reusind sa depaseasca valoarea de 100 de miliarde. Fiecare actiune este cotata la 38 de dolari, fapt ce a permis companiei sa stranga 16 miliarde in cash imediat dupa listarea in Statele Unite la Nasdaq.

O astfel de miscare se traduce intr-o valoare de aproximativ 104 miliarde de dolari si se califica drept cea mai mare oferta publica initiala (IPO) a vreunei companii online.

Ca sa va faceti o idee, la vremea trecerii pe bursa gigantul Google a reusit sa stranga prin IPO doar 1,67 miliarde de dolari. Toate aceste date si cifre ametitoare nu reprezinta altceva decat muzica pentru urechile CEO-ului Zuckerberg, ale carui 30 de milioane de actiuni i-au ridicat averea cu 1,1 miliarde dintr-un foc.

Ramane sa vedem in ce masura implicarea investitorilor puternici va afecta felul in care se va dezvolta reteaua sociala de acum incolo. Asta pentru ca orice magnat care a investit puternic in Facebook va cauta sa obtina profit intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat (probabil mai mult decat mai putin). Ne asteptam la o invazie de publicitate, mai ales pe dispozitivele mobile si chiar la desfasurarea de campanii targetate pentru cei 900 de milioane de utilizatori.

Dupa cum observa si cei de la t3.com, listarea la bursa a ridicat valoarea fiecarui user al retelei sociale la aproximativ 3 lire sterline si asta doar pentru inceput…

Preconizati vreo schimbare pe Facebook? O alta schimbare, mai bine zis?…

Citește și: