17 sept. 2012 | 13:00

PC-urile nu mai reprezinta cel mai mare consumator de memorie

ACTUALITATE
PC-urile nu mai reprezinta cel mai mare consumator de memorie

Revolutia a avut loc. Un nou studiu demonstreaza ca PC-urile au ajuns sa nu mai fie cel mai mare consumator de memorie DRAM din lume.
Dram

Daca in 2007 nimeni nu credea ca smartphone-urile vor deveni unele dintre cele mai populare computere, in 2010 s-a spulberat orice dubiu. Lansarea primului iPhone si a primului iPad au generat un trend de mutare a tehnologiei computationale dintr-un gigant care statea sub biroul de la munca, intr-un gadget chic pe care-l il luam cu noi oriunde in buzunar.

Un nou studiu publicat de iSuppli confirma faptul ca PC-urile au incetat sa mai fie cel mai mare consumator de memorie RAM. Desi linia este foarte subtire, computerele personale au ajuns la doar 49% din piata, iar tranzitia s-a produs. Nu mai este nici o surpriza in faptul ca producatorii de smartphone-uri si tablete au nevoie de mai multe module de memorie decat companiile care se ocupa exclusiv de asamblarea PC-urilor. Interesant este ca acest eveniment a avut loc intr-o perioada in care PC-urile consuma cantitati mai mari de memorie RAM, iar companiile comanda cantitati mai mari decat in urma cu un trimestru. Motivul acestei aparente discrepante este cauzat de explozia dispozitivelor portabile. Cu alte cuvinte, atat PC-uri, cat si gadgeturi precum tablete sau smartphone-uri se achizitioneaza cu o viteza din ce in ce mai mare, insa gadgeturile se vand mai repede decat calculatoarele clasice.

Incercand lanseze un pronostic, pana la sfarsitul anului viitor echipa iSuppli este de parere ca PC-urile vor mai pierde 6 procente din piata, ajungand la doar 42,8 din cele 49% de acum.

2012-09-10_DRAM

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele