07 mart. 2012 | 15:20

Old Maps Online – Cum era impartita lumea acum 500 de ani?

ACTUALITATE
Old Maps Online - Cum era impartita lumea acum 500 de ani?

harti

Universitatea din Portsmouth a lansat un nou serviciu de agregare de harti vechi, intitulat extrem de sugestiv Old Maps Online.

Website-ul a colecteaza link-uri, locuri si informatii meta, asociate unui numar de peste 60.000 de harti istorice.

Partea cea mai interesanta la Old Maps Online este insa modul in care sunt indexate. Folosind o unealta software intitulata MapRank Search Software, fiecare harta dintre cele 60.000 este asociata unei zone actuale, infatisata cu API-ul de Google Maps.

Astfel, nu trebuie decat sa cautati un loc de genul „Bucuresti”, sa alegeti un an, sa zicem 1750, iar in dreapta va vor aparea hartile care reprezinta zona in care acum se afla Bucurestiul. Urmatoarea etapa este sa faceti clic pe unul din rezultate, sa cititi, daca vreti, descrierea intr-un pop-up care apare si, eventual, sa faceti click pe link-ul care va duce la locul original.

Prima harta agregata este de la 1550 si este oferita de libraria din Moravia. Actiunea include momentan ca surse de continut British Library, David Rumsey Collection si altele. Desi website-ul a obtinut deja titlul de cea mai mare colectie de harti online, dupa ce va initia colaborarea cu New York Public Library, Harvard University si alte cateva surse, pana la sfarstiul acestui an, Old Maps Online are sanse de a-si dubla numarul hartilor.