05 aug. 2012 | 01:55

Oameni de stiinta chinezi revolutioneaza modul de preluare al amprentelor

ACTUALITATE
Oameni de stiinta chinezi revolutioneaza modul de preluare al amprentelor

In prezent evenimentele neplacute sunt rezolvate prin aflarea faptasului pornind de la amprentele preluate de la respectiva locatie.  Procedura a ramas neschimbata de foarte multi ani.

amprente

Incercand sa perfectioneze metoda prin care sunt analizate si imortalizate amprentele de pe diverse suprafete, un grup de cercetatori chinezi au venit cu o noutate in domeniu. Prin introducerea unei sarcini electrice „in ecuatie” au reusit sa faca amprente intregi sau partiale, sa sclipeasca. Procedura detaliata, gandita aproape exclusiv pentru ajutarea detectivilor si politistilor, a fost publicata in Angewandte Chemie.

Metoda dezvoltata la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, este construita pe baza unui fenomen intitulat electroluminiscenta. Acest termen se defineste prin ,,starea excitata” in care intra o substanta chimica in momentul in care este supusa unei sarcini electrice, urmand ca in momentul urmator, pentru a elimina surplusul de energie se emana o cantitate de lumina.

In acest caz particular, amprenta este in primul rand transferata pe un electrod sub forma unei placi metalice. In etapa urmatoare placa metalica este trecuta printr-o solutie chimica, unde, datorita grasimilor ce definesc amprenta, solutia respectiva este respinsa in acele zone. In ultima etapa, pe placa metalica este aplicat un curent iar solutia aplicata mai devreme se lumineaza, generandu-se astfel un negativ extrem de detaliat al amprentei.

Ca un bonus, rezultatul acestei proceduri este perfect pentru a fi imortalizat cu o camera de inalta rezolutie, ajutand foarte mult la realizarea unei baze de date mai performante pentru politie, guvern sau alte agentii ale statului. In plus, dezvoltatorii de tehnologii pentru asigurarea securitatii, pornind de la acest algoritm, isi pot perfectiona metodele de securitate care implica identificarea unei amprente.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele