O noua alianta pentru certificarea incarcarii Wireless – Samsung vrea sa fie pe primul loc

O noua alianta pentru certificarea incarcarii Wireless - Samsung vrea sa fie pe primul loc

Wireless

Daca Wireless Power Consortium sau WPC nu va spun foarte multe lucruri este din cauza ca nu au reusit sa faca mare lucru. Desi au avut un un grup mare de parteneri OEM si un standard intitulat Qi care suna extrem de bine in teorie, din pacate la cativa ani dupa infiintare inca nu vedem foarte multe produse care sa suporte diverse metode de incarcare wireless.

Ca un concurent pentru WPC, in aceste zile s-a creat o noua alianta intre Powermat, Samsung si Qualcomm, intitulata Alliance for Wireless Power sau A4WP. Daca e sa ne incredem in noul site www.a2wp.org, si noua tehnologie suna extrem de bine, in teorie.

Baietii de la A4WP si-au propus „sa se axeze pe o noua tehnologie de transfer al energiei electrice care ofera libertate spatiala pentru incarcarea mai multor dispozitive electronice simultan in masini sau pe mese”. Aceeasi institutie va fi responsabila de testarea de noi produse, de verificarea in conformitate cu anumite standarde si, in final, de certificarea noilor aparate.

Incercand sa abordeze cat mai multe industrii, in materialul de PR se mentioneaza deja interesul introducerii noii tehnologii in smartphone-uri, tablete, produse semiconductoare, automobile, mobila, echipamente de test, aparatura electronica si nu numai. In aceasta etapa incipienta a proiectului, celor doi care au creat impreuna cu Powermat proiectul li s-au mai alaturat deja Ever Win Industries, Gill Industries, Peiker Acustic si SK Telecom.

Daca Powermat, un fost sustinator al standardului Qi, a disparut subit de pe lista de parteneri ai WPC, in ceea ce-i priveste pe cei de la Samsung se pare ca joaca la doua porti. Avand in vedere ca gigantul sud-coreean deja a integrat posibilitati de incarcare wireless in Droid Charge – Verizon US si in recent lansatul Galaxy S III, este mai evident ca niciodata ca Samsung vrea sa fie printre primii adepti ai noii tehnologii.

Desi niciodata nu este bine ca doua standarde sa incerce sa ajunga mai repede pe piata si sa se lupte pentru suprematie (cu totii am vazut ce a patit HD DVD-ul), in cazul WPC si A2WP traiesc cu impresia ca utilizatorul obisnuit va avea de castigat. Chiar cred ca, daca totul merge conform planului, intr-un an sau doi o mare parte din dispozitivele portabile vor veni si cu posibilitate de incarcare fara fir.

Cand va asteptati sa se intample asta?

Citește și: