O nemtoaica da in judecata Google pentru o sugestie

O nemtoaica da in judecata Google pentru o sugestie

Chiar daca nu este un caz unic, inca mi se pare curios faptul ca cineva poate sa dea in judecata Google pentru simplul fapt ca in casuta de Google Search se sugereaza un termen menit sa-ti faca cautarea mai usoara. Asta in conditiile in care oricine cauta ceva de suficient de multe ori pe Google transforma acea asociere de termeni intr-o sugestie.

Google Proces

Bettina Wulff, sotia fostului presedinte al Germaniei, Chrisian Wulff, tocmai a dat in judecata Google pentru o sugestie calomnioasa la cautarea propriului nume. La ora actuala, cautarea pentru numele de Bettina Wulff pe Google genereaza sugestii de genul escorta sau prostituata, atat in engleza cat si in germana. Desi v-ati fi asteptat ca respectivii termeni sa fie nefondati, din pacate sunt rezultatul mai multor articole bazate pe zvonuri ale activitatilor intreprinse de Bettina Wulff inainte de a fi casatorita cu fostul presedinte.

Procesul inaintat la Tribunalul Regional din Hamburg mai are cateva precedente incununate de succes, mai ales in Europa.  In ianuarie, Google a trebuit sa plateasca 65.000 dolari in urma deciziei unui tribunal francez de a indeparta niste rezultate din cautare legate de fenomenul Lyonnaise. Inainte de decizia curtii banca Lyonnaise de Garantie din Franta era asociata cu termeni precum sarlatan sau escrocherie in limba franceza. In Japonia, un individ nu s-a imbogatit dintr-o cerere asemanatoare, insa Google a fost obligat sa scoata dintre partile de auto completare din Google Search asocierea dinre numele sau si cateva crime pe care nu le comisese.

Citește și: