Microsoft: cerintele si, mai ales, restrictiile hardware pentru Windows 8

Microsoft: cerintele si, mai ales, restrictiile hardware pentru Windows 8

Windows-8-Tablet

Baietii de la Microsoft s-au grabit sa anunte intr-un document detaliat cerintele la care sa se astepte utilizatorii Windows 8, chiar daca noul sistem de operare va aparea intr-o versiune finala, cel mai probabil, aproape de sfarsitul acestui an.

Desi accentul cade mai degraba asupra restrictiilor si limitarilor noului sistem de operare, nu putem decat sa speram ca nu e viitorul atat de sumbru. Pentru un grad de sporit de claritate le vom mentiona sub forma unei liste:

Tabletele cu Windows 8 pe platforma ARM vor avea boot loader-ul blocat, ca urmare vor fi restrictionate in ceea ce priveste instalarea unui alt sistem de operare. Aceastra este una dintre cele mai grele lovituri adresate pasionatilor de Linux care sperau sa foloseasca tabletele cu Windows 8 preinstalat pentru experimente.

Combinatia de taste Ctrl+Alt+Del va fi inlocuita pe tabletele cu Windows 8, fara tastatura fizica, cu combinatia Windows Key + Power.

Multitouch: toate tabletele cu Windows 8 trebuie sa suporte cel putin 5 puncte de atingere individuale.

– Daca dispozitivele vor include senzori NFC, zona de contact va fi clar marcata pe suprafata aparatului.

– Butoanele fizice a caror prezenta este obligatorie pe suprafata tabletelor sunt: Power, Rotation Lock, Windows Key, Volume Up, Volume Down.

Sunt necesari minim 10 GB de spatiu si un firmware UEFI pentru o rulare a sistemului de operare in conditii optime.

Toate sistemele au nevoie de un port USB 2.0, un magnetometru, difuzoare, Bluetooth 4.0, WLAN, accelerometru si giroscop pentru a rula Windows 8, indiferent ca e vorba de tablete, de notebook-uri sau de sisteme desktop.

Rezolutie minima de 720p pentru orice camera integrata pe suprafa dispozitivelor.

Rezolutia minima de 1366 x 768 a ecranului pe care sa ruleze un sistem de operare Windows 8.

Actualizarea driverelor pentru cipul grafic se va putea realiza fara repornirea sistemului de operare.

Chiar daca sunt multe elemente usor de criticat in aceasta lista, fiecare particularitate demonstreaza scopul celor de la Microsoft de a evita fragmentarea sistemului de operare intre diversele tipuri de dispozitive.

Din pacate, e greu de apreciat acum daca utilizatorii vor evita upgrade-ul din vina unuia sau a mai multor elemente din lista de mai sus, pe langa faptul ca influenta comunitatii de hackeri neobositi asupra evolutiei unui sistem de operare nu trebuie neglijata niciodata.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: