Jumatate din pamanteni, cu acoperire 4G in urmatorii 5 ani?

Jumatate din pamanteni, cu acoperire 4G in urmatorii 5 ani?
22:41 07.06.2012

Asa au calculat cei de la Ericsson, iar rezultatele le-au facut publice astazi. Pana in 2017, 50% din populația lumii va avea acoperire 4G, iar acoperirea 3G va ajunge la 85%.

HTC 4G, 4gMi se pare cam optimist orizontul de timp, avand in vedere ca Statele Unite si Canada sunt cam singurele teritorii vaste cu 4G la ora actuala. Sigur, se lucreaza in Rusia, ceea ce reprezinta un castig enorm, iar in Europa tot suntem ”amenintati” cu 4G din acest an chiar si in tari mai slabute, ca a noastra. Raman China, un mastodont care inca nu face investitii in aceasta directie, si multe alte teritorii.

Veti spune ca aceste investitii, odata incepute, se vor amplifica intr-un ritm ametitor. Pe de alta parte, si timpul trece uimitor de repede, de multe ori mai repede ca avansul tehnologic, as putea spune. Ganditi-va doar de cata vreme se tot vorbeste de aceste retele 4G pentru Europa.

Pe de alta parte, pentru Romania, de exemplu, ganditi-va si cu cat optimism era asteptat (si inca este) progresul in ceea ce priveste raspandirea smartphone-urilor, a aplicatiilor. Cu toate acestea, ritmul este in continuare lent, intr-un fel in care se poate vorbi ca a fost supraestimat.

Trebuie sa avem totusi putina rabdare, motivul pentru care se insista mai mult pe zone precum Rusia sau Africa este ca acoperirea prin broadband este foarte slaba acolo. Concentrarile urbane sunt mai reduse in astfel de zone si au nevoie poate mai mult decat noi de o implementare 4G. Daca mai tineti minte din unele studii efectuate de Cisco, Romania era in primele 10 pozitii din lume ca penetrare a accesului broadband la internet.

Revenind totusi la raportul Ericsson, numarul abonatilor de telefonie mobila va creste de la cei 6 miliarde inregistrati la finalul anului 2011 pana la aproximativ 9 miliarde de abonați pana in 2017. In același timp, numarul abonamentelor de Internet mobil va ajunge la 5 miliarde pana in anul 2017, comparativ cu cele 1 miliard de abonamente raportate la sfarșitul lui 2011.

Numarul de abonamente pentru smartphone-uri va crește de la 700 de milioane in 2011 pana la 3 miliarde in 2017. Traficul mondial de date va creste de 15 ori pana in 2017

Ne mai auzim peste 5 ani si vom vedea exact cum au evoluat lucurile. Un lucru este insa cert, iar raportul Ericsson o spune: totul devine mobil.

ERS infografic traffic & market - studiu

loading...