18 oct. 2012 | 17:30

InfoTouch iTab971 – „Noi” stim sa „producem” tablete si ne si laudam

ACTUALITATE
InfoTouch iTab971 -

InfoTouch iTab 971

Prin „noi” ma refer la noi Romanii iar prin „a produce” ma refer la a integra un produs din china sub un brand de origine nationala. Cu aceste doua mici adaugiri sper sa ma fac inteles.  La capitolul  „lauda de sine nu aduce a bine” nu cred ca are rost sa mai comentez din moment ce toti cunoasteti zicala asta.  In alta ordine de idei InfoTouch, o companie romaneasca care de 7 ani se ocupa cu comercializarea si integrarea de sisteme de tip InfoChiosc, acele terminale de vanzare pe care le vedeti in supermarket-uri sau in restaurante lanseaza si el o tableta pe care o intituleaza „Cea mai performanta tableta pc sub brand romanesc”. Acum sa fiu sincer ma asteptam ca produsul din imagine sa detina un Snapdragon sau un Tegra 3 sup capota insa realitatea este cu totul alta.

iTab97 este o tableta ca oricare alta, mai exact aproape identica din imagini si speciicatii cu Evolio Aria sau cu Allview Alldro Speed 3 Duo. Ca si procesor este folosit tot un A9 Dual-Core, GPU este tot un Mali 400, 1 GB memorie RAM. Display-ul este tot de 9.7 inci cu o rezolutie de 1024×768 pixeli si este tot de tip capacitiv cu un panou IPS. Nimic nou pana acum. Din comunicatul de presa realizam totusi ca frecventa de lucru a cipului este de 1.6 GHz. Aham… deci asta sa fie motivul pentru care tableta „este cea mai performanta”?

In urmatoarele paragrafe vine vorba si de Android 4.1 Jelly Bean… care este intr-un fel mai rapid deca celelalte versiuni desigur. Apoi intra in discutie si pretul… 999 Lei, ce surpriza. Avem in momentul de fata 3 tablete „produse romanesti” cu aceleasi specificatii, aceleasi preturi… Utilizatorul ce ar trebui sa aleaga intre cele 3? Pai daca stau sa ma uit si mai atent la ele, pe oricare! Sun bazate pe acelasi SOC (System on a Chip) singura diferenta fiind ca cea de fata este „overclockata” cu 100 de MHz mai mult. Pentru cei care nu stiau de aceasta procedura, in momentul in care dispozitivul cu Android este root-at, adica exista acces la functiile de baza ale acesteia. Daca ea functioneaza la 1.6 GHz atunci inseamna ca merge la frecventa maxima, si in principiu nu ii dau o durata de viata prea lunga.

Daca doriti sa va convingeti de cele mentionate mai sus, in linkul acesta gasiti comunicatul de presa in original. Si da, este singura poza pe care o avem a produsului respectiv.

As vrea sa intreb un alt lucru pe producatori, si am sa o si fac, de ce exista trei produse aproape identice atat ca pret cat si configuratie pe o piata interna unde vanzarile de aceste produse sunt as putea sa spun infime?. De ce nu se orienteaza si pe alte piete cu aceste produse? Nu comparam totusi acesti producatori cu ASUS sau Motorola insa stiu ca piata chinezeasca de produse este suprasaturata. Pe de alta parte si populatia lor este infinit mai mare decat a noastra si mentalitatea diferita.

Ce ma intereseaza e mine in acest aspect, este cate modele de tablete vor fi aduse la noi in tara si promovate ca „produse in romania”? La urma urmei inteleg ca este cel mai simplu mijloc de  „a face un ban” si nu vreau sa ma gandesc ca asta este scopul unei companii care isi face intrarea in acest business.  Asadar, va rog nu mai promovati un produs in baza a ceea ce ofera sistemul de operare care oricum vine preinstalat pe el ci incercati sa aduceti si ceva nou in acest peisaj, fie ca este vorba de hardware sau software. Macar firmele mentionate anterior ofera ceva in plus,  garantie, o serie de aplicatii gratuite, un serviciu tehnic de suport.

Mai pe romaneste „nu va dati cu firma in cap de cand ati montat-o”. Daca ar fi sa continuam aceasta discutie am putea mentiona ca doar prin inovatie vom putea sa ne platim „datoriile” catre alte state si vom putea genera un profit constant in crestere, nu prin „pacalirea utilizatorului” prin afirmatii false de genul „cea mai tare din parcare”, mai ales intr-o industrie unde este loc de inovatie, une si un student cu o idee buna poate revolutiona acest domeniu. Sa fim seriosi, piata interna de produse de acest gen nu este deloc matura, nici pe departe, as minti poate daca as spune ca „si-a dat jos scutecele”.