Incepand de azi suntem vegheati de Big Brother

Incepand de azi suntem vegheati de Big Brother

legea-big-brother

Pentru cei care nu au aflat inca, astazi intra in vigoare controversata lege Big Brother. Este evident vorba despre „Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii” cu numarul 82/2012.

Daca pana acum ascultatul telefoanelor si cititul e-mail-urilor de catre „organele” mai mult sau mai putin abilitate era un fel de gluma care circula inca de pe vremea comunismului, de azi se pare ca acest „mit” are si o forma legala. Mai mult ca sigur ati asistat deja la dezbateri interminabile desfasurate pe toate canalele media cu privire la problemele si controversele pe care le ridica aceasta lege, asa ca nu are rost sa insistam prea mult.

Practic, noua lege obliga operatorii de telefonie mobila si furnizorii de internet sa stocheze timp de 6 luni o serie de informatii aparent inofensive despre clientii lor. Aceste informatii constau in: numarul celui care apeleaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirecţionat apelul, data si ora la care au fost efectuate convorbirile, precum si numele si adresa acestora impreuna cu identificarea echipamentelor folosite . În cazul serviciilor de internet, se vor stoca informatii despre: data si ora conectarii si deconectarii, adresa IP alocata dinamic sau static unei comunicari, numele si adresa abonatului, precum si durata petrecuta online si tipul de serviciu utilizat fie el telefonie prin internet sau corespondenta prin e-mail.

Legea Big brother, 21 iunie intra in vigoare

Pentru cei care isi fac iluzii ca o metoda de ocolire a prevederilor ar fi cartelele prepay si implicit accesul la internetul mobil, legea prevede stocarea informatiilor cu privire la data si ora activarii initiale, precum si identificatorul celulei de la care a fost activat serviciul, ceea ce ofera o pozitionare geografica exacta. Cu alte cuvinte chiar daca nimeni nu stie cine esti, „organele” pot identifica ce ai facut in functie de locatie si sa nu mai vorbim ca te pot identifica extrem de usor prin corelarea pozitiei si a camerelor de supraveghere de prin orase.

„Partea buna” a acestei legi „Big Brother” este ca cel putin aparent, operatorii nu trebuie sa stocheze continutul sau informatiile transmise prin convorbiri, SMS-uri, mesaje online, e-mail-uri si nici activitatile desfasurate online de catre utilizatori. Mai mult ca sigur de aceasta parte se ocupa cu totul alte „institutii”.

Cum ne afecteaza pe noi utilizatorii de rand o asemenea lege? Pai daca aveti ceva de ascuns, cat de mic, vreo „manevra”, „smecherie” sau „lovitura”, eu zic sa faceti bine si sa va intoarceti la comunicarea prin viu grai, eventual in zone cat mai populate si cat mai galagioase…