18 feb. 2012 | 14:36

Un cip sub piele te poate salva de injectii dese si dureroase

ACTUALITATE
Un cip sub piele te poate salva de injectii dese si dureroase

article-0-11C48C73000005DC-899_634x413

Nu prea ne atrage ideea unui implant de microchip in corpul uman. Dar daca o noua serie de aparate de dimensiunea unui stick USB ar putea salva veti, fiind in acelasi timp mult mai confortabile si mai eficiente?

In acest caz e vorba de o serie de microcipuri care, odata implantate in piele, ar putea elibera cantitatea zilnica de medicamente aferenta unor bolnav cronic de boli precum osteoporoza, diabet, boli de inima etc. Perfecte pentru cei care nu reusesc sa se obisnuiasca sa-si faca singur injectiile zilnice, cipurile asemanatoare modelului de mai sus au fost atat de confortabile pentru cei inclusi in proiect, incat au si uitat ca le aveau.

Creat special pentru pacientii de osteoporoza, o boala degenerativa a sistemului osos, versiunea initiala a cipului e gandit sa elibereze la intervale regulate de timp cantitati foarte mici de Teriparatid sau Forsteo. Substantele mentionate, desi nu se reflecta intr-o insanatosire a pacientului vizibla, fac o treaba foarte buna din a stopa evolutia bolii.

Ca arhitectura, un astfel de microchip contine o serie de rezervoare cu Teriparatid. Fiecare rezervor este sigilat cu ajutorul unei membrane extrem de subtiri de titan si platina, membrana care se da la o parte la intervale programate de timp. In cazuri de urgenta, sistemul este asa de performant incat suporta declansarea eliberarii unei cantitati de medicament chiar si de la distanta printr-un protocol wireless securizat.

„Instalarea” respectivului chip in abdomen dureaza aproximativ 30 de minute, se face cu anestezie local, iar pacientul poate imediat sa se intoarca la activitatile zilnice. Desi primele teste au fost incheiate cu succes pe 7 din 8 femei implicate in test, din pacate productia in masa a unor astfel de cipuri va mai dura cel putin 5 ani.

Avand in vedere beneficiile imense pentru bolnavii cronici care ar putea avea o serie de medicamente pe un singur microchip, ati avea curajul sa va implicati intr-un astfel de proiect?

 

article-0-11C48C83000005DC-900_634x618