IDC: Apple nu mai are aceeasi putere pe piata de tablete

IDC: Apple nu mai are aceeasi putere pe piata de tablete

IDC Apple nu mai are aceeasi putere pe piata de tablete

IDC a reusit sa sintetizeze cifrele referitoare la numarul tabletelor comercializate in ultimul trimestru al anului trecut.

Apple inca se mai afla pe primul loc, cu 54,7% din piata globala de tablete, insa in scadere de la 61,5% in trimestrul anterior.

La o privire mai atenta, scaderea cifrei de vanzari a fost cauzata de Kindle Fire. Amazon a livrat catre utilizatori nu mai putin de 4,7 milioane de tablete, reusind sa isi asume 16,8% din piata. De unul singur, Amazon a reusit sa mareasca procentul tabletelor cu Android de la 32,3% la 44,6%. Dubios e ca tabletele Apple nu s-au vandut nici pe departe in numar mai mic, ba chiar s-au aflat in crestere cu 4,3 milioane iPad-uri livrate fata de perioada aferenta trimestrului anterior.

Pur si simplu a crescut numarul tabletelor livrate in general, fenomen previzibil in momentul in care apar noi jucatori importanti pe piata. Aceasta situatie au avut loc insa trimestrul trecut, inainte de lansarea unui nou iPad, care aduce o ieftinire de 100$ vechiului model. Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, abia in 2015 numarul tabletelor cu Android ar trebui sa depaseasca numarul iPad-urilor.

La capitolul e-reader, intalnim tot un ritm ascendent, cu un plus de 64,6% fata de acelasi trimestru din 2010. Mai ramane sa vedem cat de jos va mai cobori Amazon cu al sau Kindle pentru a stimula cresterea pietei de e-readere si mai mult.