14 mart. 2012 | 09:53

Enciclopedia Britannica cedeaza in fata internetului – moare, dupa 244 de ani

ACTUALITATE
Enciclopedia Britannica cedeaza in fata internetului - moare, dupa 244 de ani

Sunt curioasa daca aveti curajul sa recunoasteti: de cate ori ati mers la biblioteca anul acesta? dar in 2011? Si de cate ori ati deschis o enciclopedie tiparita in… ultimii 3 ani?

Encyclopaedia Britannica, Britannica

Trist sau pur si simplu in pasul vremurilor, Enciclopedia Britannica si-a anuntat iesirea din print, dupa 244 de ani, scrie Media Decoder. Cu atata internet in jurul nostru, era timpul sa faca asta, ce ziceti? Bineinteles, discutia poate fi extinsa chiar la subiectul carti digitale vs. carti tiparite, caci pana la urma cam despre asta e vorba. Si, exceptand datile cand avem computerul inchis si vrem sa aflam rapid o anumita informatie, pentru care nu mai asteptam luuunga incarcare a Windows-ului (norocosi fanii Mac, nu?), ne este in mod cert mult mai usor si mai convenabil sa accesam internetul pentru cautare decat sa luam enciclopedia de pe raft.

Revenind la Enciclopedia Britannica, planul de viitor al companiei ar include, se pare, dezvoltarea site-ului. Si iarasi ajungem intr-o zona trista, caci, dupa „cucerirea” internetului, oamenii au pus degetul si pe Wikipedia, care a cam devenit prima optiune cand cautam o anumita informatie sau incepem o documentare. In plus, Wikipedia apare in topul cautarilor pe Google.

„Este un fel de ritual de trecere prin aceasta era. Unii oameni se vor simti tristi si nostalgici. Insa acum avem unelte mai bune. Internetul se actualizeaza in mod continuu, este mult mai dinamic si include multimedia”, comenteaza Jorge Cauz, presedintele Encyclopaedia Britannica.

Ultima editie a Enciclopediei va reprezenta o actualizare pentru anul 2010. Oricum, din cele 1.200 de exemplare tiparite in 2010, s-au vandut 8.000, iar restul inca isi asteapta doritorii, cuminti, in depozit.

Ce simtiti? Usurare, multumire, cand va ganditi la cat cantaresc aceste enciclopedii si la cat de rapid se invechesc? Sau nostalgie, poate chiar tristete, cand va ganditi ca aceste carti vor deveni de colectie, iar urmatoarele generatii nu vor putea vedea un exemplar Britannica decat intr-un muzeu?…