Dolby nu se dezice – inventeaza un nou standard audio: Atmos

Dolby nu se dezice - inventeaza un nou standard audio: Atmos

Dolby_Theater_Clean

Dolby, unul din gigantii industriei audio care a pus bazele notiuni de home theater asa cum o stim astazi, in aceste zile a anuntat un nou standard audio care ar trebui sa creeze experiente audio in salile de cinema mult mai imersive decat cele cu care ne-am obisnuit.

Intitulata Atmos, noua platforma se spune ca genereaza un sunet mult mai natural care imbraca audienta intr-un mod mult mai autentic decat pana acum. Printr-un proces intitulat adaptive rendering, cei de la Dolby spun despre Atmos ca poate ,,misca si arunca” sunete ca si cum ar fi obiecte dinamice trimise din multiple directii.

Noul standard poate transmite pana la 128 de surse audio fara pierderi simultan pe un maxim de 64 de cai de emisie (boxe), inclusiv difuzoare discrete plasate in tavan deasupra audientei. Lasand la o parte exemplul destul de evident ca, daca intr-o scena de pe ecran incepe sa ploua veti avea impresia ca ploaia cade de deasupra, creatorii sunt increzatori ca Atmos va recrea niste experiente incredibile in salile de cinema.

Definit ca „cea mai semnificativa inovatie in multi ani de zile” de catre laboratoarele Dolby, Atmos este programat sa ajunga in cinematografe premium din SUA, Europa, China si Japonia pana la sfarsitul anului, urmand ca in 2013 sa fie de fapt implementat la scara larga.

Daca totul merge bine, cei de la New York Times au confirmat deja ca Dolby lucreaza la o iteratie a conceptului si pentru sufrageriile mai incapatoare de acasa.

Citește și: