16 apr. 2012 | 00:30

De ce trebuie sa schimbam definitia PC-ului?

TEHNOLOGIE
De ce trebuie sa schimbam definitia PC-ului?

Istoria PC-ului 7

PC-ul, un dispozitiv vechi deja de cativa zeci de ani, trece acum printr-o transformare mai rapida ca niciodata. Ca urmare, si noi ar trebui sa ne actualizam perceptia referitoare la ceea ce este si ce urmeaza a fi computerul personal.

Ce e un PC? La prima vedere o astfel de intrebare pare la fel de simpla si de lipsita de valente precum „Ce e o bicicleta?”. In realitate insa, este o intrebarea cu un raspuns mult mai dificil. Chiar daca folositi un PC de cateva decenii, s-ar putea sa aveti dificultati in a decide ce este, dar mai ales ce nu este, un PC in 2012 si in viitor.

Istoria PC-ului 6

Firma de cercetare Canalys crede ca stie raspunsul la aceasta intrebare, in varianta ei actualizata, si ca urmare luna trecuta a anuntat ca Apple este la ora actuala cel mai mare producator global de PC-uri. A atins aceasta performanta nu pentru ca a vandut mai multe Mac-uri ca niciodata, desi a avut loc si acest eveniment, ci pentru ca definitia de PC a celor de la Canalys acum include si dispozitivele de tip „Pad” sau tableta, gen iPad, Kindle Fire, Nook Tablet. iPad-ul celor de la Apple domina detasat piata de tablete, iar in comparatie cu Mac-urile produse de aceeasi companie are o popularitate de trei ori mai mare. In concluzie, gigantul din Cupertino a reusit sa depaseasca HP pentru primul loc in industria producatoare de PC-uri.

Istoria PC-ului 5

Tot Canalys a facut un studiu in urma caruia a concluzionat ca tabletele au reprezentat 22% din vanzarile de PC-uri din trimestrul al patrulea 2011, particularitate care se traduce prin faptul ca mai mult de 3 sferturi din sistemele luate in calcul erau PC intr-un sens mai conventional. Cu un avant major al pietei de tablete si cu o tendinta evidenta de plafonare a pietei de PC-uri, este foarte probabil ca un procent din ce in ce mai mare din PC-urile incluse in astfel de studii sa fie in anii urmatori predominant neconventionale.

Desigur, faptul ca o firma de cercetare spune ca tabletele sunt PC-uri nu inseamna ca exista un consens popular in aceasta directie. E suficient sa-ti rogi 10 prieteni sa defineasca „PC” si vei ramane surprins de variantele de raspuns, unele dintre ele diametral opuse.

Istoria PC-ului 4

O varianta posibila poate fi orice computer personal construit in jurul unui microprocesor Intel sau un microprocesor compatibil cu Intel – un dispozitiv care poate rula cod executabil, inclusiv aplicatii terte, de un anumit fel cu scopul de a imi imbunatati viata.

Ca o gluma, pe langa omniprezenta afirmatie ca „PC-ul nu e un Mac”, am gasit ca definitie: „Un PC este o tableta pe care nu o poti cara.”

Persoanele conservatoare tind sa includa in definitiile lor branduri precum Intel, Microsoft sau chiar pe ambele. Aceasta abordare cu Intel si Microsoft este subiectul unor dezbateri de foarte multi ani deoarece, desi foarte multi au considerat Mac-urile, chiar si pe vremea cand aveau procesoare IBM PowerPC, computere personale sau PC-uri, foarte multi refuzau cu indarjire aceasta varianta. Motivul? Nu aveau procesoare Intel, iar cand aveau procesoare Intel nu rulau un sistem de operare creat de Microsoft.

Istoria PC-ului 3

„E Mac-ul un PC?” – aceasta afirmatie nu mai este acum subiectul nici unei dezbateri.

Dilema de azi este mult mai atractiva si mai surprinzatoare ca niciodata: iPad-ul si alte tablete sunt si ele PC-uri? Personal, as spune ca sunt, chiar daca aceasta pozitie deranjeaza teribil anumiti oameni care neglijeaza pad-ul, considerandu-l o jucarie superficiala care este buna doar pentru consumat continut, nu si pentru creat. Realitatea este insa ca cei care imbratiseaza aceasta filozofie pur si simplu se insala.

Cred ca un moment care va darama complet notiunea clasica de PC va fi lansarea, candva pana la sfarsitul acestui an, a Windows 8.

Unele PC-uri cu Windows 8 vor arata aproape identic cu desktop-urile si notebook-urile actuale, in timp ce altele propulsate de acelasi sistem de operare vor concura direct cu iPad. Daca un dispozitiv cu Windows 8 va veni insotit de o tastatura fizica si un mouse, cred ca ar fi mari sanse sa le putem ignora si sa folosim exclusiv o interfata touch. Daca vorbim de o tableta cu Windows 8, vom putea oricand sa-i atasam o tastatura si sa o folosim ca pe un laptop. Vor fi modele care vor folosi microprocesoare Intel – compatibile, ca de altfel toate sisteme actuale cu Windows, insa vor fi si unele propulsate de procesoare pe care le intalnim in smartphone-urile si tabletele moderne.

Istoria PC-ului 2

Pe scurt, Apple, Microsoft si alte companii extind notiunea de PC mai mult ca niciodata. Chiar si in aceste conditii insa, merita sa incercam sa formulam o definitie pentru PC, una care sa reuseasca sa reziste in timp indiferent de evolutiile din domeniul tehnologiei personale.

Mai jos, veti putea vedea cateva caracteristici enuntate ca trasaturi ale PC-ului:

Un PC ruleaza aplicatii. Proprietarul are posibilitatea sa defineasca functionalitatea unui dispozitiv instaland aplicatii software care, la ora actuala, lucreaza in tandem cu servicii web sau cloud computing.

E un dispozitiv de utilizare generala. Poti folosi unul pentru a scrie un roman, pentru a-ti calcula finantele, pentru a asculta o simfornie sau pentru a desena un avion. Este adevarat ca foarte multi utilizatori nu folosesc un PC pentru activitati atat de variate insa pot face acest lucru si ar trebui  sa  aiba aceasta libertate si in continuare.

Este un dispozitiv gandit pentru a fi folosit de un singur om la un moment dat. Aici intra in discutie cuvantul personal din computer personal. ,,Este un computer pentru tine”- o notiune ca parea exagerata la mijlocul anilor 70, inceputul anilor 80, cand au aparut primele PC-uri si care acum iti ofera un confort teribil prin sentimentul de intimitate aferent utilizarii unui PC.

Poate avea orice dimensiune.  Aceasta afirmatie ajunge sa defineasca si smartphone-urile ca fiind PC-uri, avand in vedere ca ruleaza aplicatii software de interes general si sunt folosite o singura persoana. In secolul in care sunt lansate dispozitive precum Samsung Galaxy Note care este la fel de mult tableta pe cat este telefon, e greu sa mai gasesti motive sa zici ca un dispozitiv nu este PC pentru simplu fapt ca, aproape, iti intra in buzunar.

Istoria PC-ului 1

Aceasta definire a PC-ului, desi pare extrem de flexibila, nu este deloc arbitrara. Un PlayStation 3, un XBOX 360 sau un Wii nu vor fi niciodata PC-uri, desi isi insusesc cateva calitati aferente computerelor personale. Sunt dispozitive create pentru gaming si divertisment si in foarte multe cazuri sunt folosite de mai multi utilizatori simultan. Din acelasi motiv, nici cele mai inteligente smart TV-uri nu vor avea suficient de multe caracteristici de PC pentru a putea purta aceasta titulatura.

Desi este usor sa nu fiti de acord cu ideile prezentate mai sus, asta nu inseamna ca nu infatiseaza o versiune adevarata a situatiei actuale. In urmatorii ani, atat noi, utilizatori casnici, cat si corporatiile vom decide impreuna care concepte noi au aplicabilitate in a fi folosite ca PC-uri si care vor disparea in ceata la putin timp dupa lansare.

Cu toate ca intotdeauna va exista loc de interpretari pentru niste notiuni atat de generale, am gasit pe Twitter o definitie pe cat de simpla, pe atat de infailibila si atemporala: „Orice dispozitiv cumparat de cineva cand este in cautarea unui computer poate fi clasificat ca fiind un PC”. 😉

wintabvsipad

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele