Celluon Magic Cube – prima tastatura virtuala [Review]
Cu totii suntem pasionati de gadget-uri si ne place sa credem ca odata cu dezvoltarea tehnologiei vom avea parte de cat mai multe revelatii in domeniul jucariilor digitale. Cine si-ar fi inchipuit acum 10 ani ca vom ajunge sa controlam majoritatea dispozitivelor cu ajutorul touchscreen-urilor sau al butoanelor sensibile la atingere? Si totusi astazi ne „lovim” tot mai des de astfel de tehnologii, fie ca vorbim de smartphone-uri, tablete, monitoare, televizoare sau chiar aparatura electrocasnica.
Cu alte cuvinte, tot ce pare desprins dintr-un scenariu science fiction are mult mai multa priza la public si va ajunge mai mult ca sigur sa fie universal adoptat daca este sustinut prin dezvoltarea tehnologica. Din acest capitol face parte si jucaria primita la test de la Fungadgets.ro, prima tastatura virtuala Celluon Magic Cube.
Pe sistemul deja celebru „laser frate”, gadget-ul cauta sa ofere o solutie celor care au nevoie in primul rand de portabilitate si mai apoi de functiile complete ale unei tastaturi QWERTY. Ramane sa descoperim pe parcursul acestui review in ce masura aceasta jucaria poate inlocui banalele periferice de acasa sau este doar o ilustrare mai putin utila a evolutiei tehnologice.
Dimensiuni si Design
Cand discutam de portabilitate, dimensiunile fizice si greutatea oricarui device trec pe primul loc. Fiind vorba de o tastatura portabila, mai intervine si problema dimensiunii si formei tastelor, pentru ca degeaba ne bucuram la vederea unei tastaturi minuscule daca avem nevoie de o lupa pentru a descifra caracterele si o penseta pentru a le selecta. Din punctul asta de vedere, Magic Cube ofera un ajutor de necontestat celor care au nevoie de portabilitate si functionalitate in acelasi timp.
Un pic mai mare decat o bricheta, masurand doar 38 x 75 x 29 mm si cu o greutate de doar 200 de grame, tastatura virtuala incape in orice buzunar sau geanta de iPad, netbook sau laptop.
Cat despre design, jucaria arata foarte bine, avand marginile rotunjite, iar materialele folosite precum si calitatea asamblarii inspira ideea unui produs premium care „se simte” pe masura pretului la care este comercializat.
Cum functioneaza?
Unda laser este proiectata sub forma unei tastaturi QWERTY de aproximativ 241 x 106 mm pe orice suprafață plana, fie ca vorbim de birou, laterala unei serviete si chiar o revista sau o carte. Recunoasterea caracterelor tastate se bazeaza pe o tehnologie proprie, rezultata din combinarea proiectiei laser, a unui senzor optic precum si a unui strat emis in infrarosu. Practic, in momentul in care tastam semnalul infrarosu este obturat, iar senzorul optic detecteaza tridimensional exact pozitia in care se afla degetele noastre in functie de reflexia undelor, urmand ca sistemul sa atribuie cate o coordonata, specifica unei taste. „Magia” este realizata cu ajutorul unui fascicul de raze invizibile, proiectia laser avand simplul rol de a ne ghida in timpul utilizarii si nimic mai mult.
Conectivitate si specificatii
Celluon Magic Cube poate fi conectata atat prin USB cat si prin Bluetooth ceea ce o face compatibila cu extrem de multe device-uri fie ele mobile sau nu. Odata scoasa din cutie si cablul usb conectat, tastatura este instalata automat de catre PC si magia poate incepe.
Prin bluetooth lucrurile nu sunt la fel de simple dar nici extraordinar de complicate. In functie de dispozitivul la care vreti sa conectati tastatura aceasta ofera doua profile diferite: HID (Human Interface Device) si SPP (Serial Port Profile) ce pot fi selectate cu ajutorul unui buton.
Cand vine vorba de conectarea perifericelor, este recomandata optiunea HID urmata de pairing prin introducerea pe tastatura a codului afisat pe display-ul device-ului. In majoritatea cazurilor tastatura s-a conectat aproape instantaneu, singurele probleme le-am intampinat la testarea pe unele dispozitive Android, ca spre exemplu Nexus S. Acestea se rezolva extrem de usor prin instalarea unei aplicatii gratuite din Google Play, BlueInput, care permite ulterior utilizarea nestingherita a tastaturii minune.
In pofida dimensiunilor reduse a gadget-ului, acesta reuseste sa proiecteze o tastatura foarte apropiata ca marime de una obisnuita. La o dimensiune a proiectiei de 241 x 106mm, majoritatea tastelor sunt aproape la fel de mari ca unele de pe o tastatura obisnuita ceea ce ii confera o utilitate demna de invidiat. Cu totii stim cat de enervante sunt tastele cu dimensiuni reduse mai ales atunci cand avem destul de mult de scris.
Din punct de vedere al specificatiilor, producatorul ne asigura ca, odata obisnuiti cu jucaria, vom reusi sa tastam aproximativ 400 de caractere pe minut ceea ce se apropie foarte mult de performantele atinse cu ajutorul unei tastaturi clasice. Am vrut sa testez practic aceste specificatii, iar aici nu am reusit sa obtin mai mult de 200 de caractere pe minut, in conditiile in care cu o tastatura obisnuita rezultatul a fost de peste 300 caractere pe minut. Probabil ca in timp aceste cifre se imbunatatesc pe masura ce te si obisnuiesti cu forma si pozitia tastelor.
Functii si metode de utilizare
Datorita metodei de functionare, care detecteaza exact pozitia degetelor si miscarea acestora, tastatura virtuala pote fi utilizata si pe post de mouse. Activarea mouse-ului se face prin apasarea tastei FN si a simbolului de pointer. Mouse-ul functioneaza la fel de bine ca tastatura, senzorul reusind sa detecteze toate miscarile si chiar recunoaste anumite combinatii in asa fel incat sa reproduca anumite functii specifice precum: pinch to zoom, dublu click sau click dreapta.
Desi trecerea dintr-un mod in celalalt este extrem de rapida si de usor de realizat, problemele apar in cazul in care trebuie sa lucrezi la editarea unui text ceva mai lung. Intr-o asemenea situatie, trecerile repetate de la mouse la tastatura si invers pot crea confuzii si implicit o incetinire considerabila a metodei de lucru.
Trebuie luat in considerare si faptul ca pentru un device mobil ca spre exemplu o tableta, integrarea ambelor periferice intr-un dispozitiv atat de mic este mai mult decat binevenita. Magic Cube este numai bun de luat in vacanta sau in calatorii cand ai nevoie sa iti verifici mail-ul sau conturile retelelor sociale si nu vrei sa te cari cu biroul dupa tine.
Un mic impediment ar fi ca nu toate dispozitivele reusesc sa recunoasca prin bluetooth si mouse-ul, iar atunci esti nevoit sa combini in utilizare tastatura virtuala cu touchscreen-ul telefonului ceea ce nu e neaparat cea mai rapida metoda de redactare a unui text.
In timpul utilizarii aveti posibilitatea de a alege sensibilitatea la miscare (5 trepte), gradul de intensitate al proiectiei (3 trepte) precum si nivelul avertizarii sonore (3 trepte) specifice atingerii unei taste. De asemenea, tastatura virtuala are integrata o baterie de 700 mAh care se incarca prin conexiunea usb in aproximativ o ora dupa care ofera o autonomie de aproape trei ore de utilizare continua.
Dupa sesiunea de acomodare, tastatura se dovedeste a fi extrem de utilizat dar nu as recomanda inlocuirea perifericelor de acasa/birou cu asa ceva. In primul rand lipsa layout-ul diferit precum si lipsa feedback-ului te determina sa cauti constant tastele cu privirea ceea ce duce atat la scaderea randamentului de lucru cat si la obosirea ochilor datorita reflexiei laser-ului. Datorita senzorului optic extrem de sensibil este practic imposibil sa iti odihnesti degetele deasupra tastelor si de aici decurge oboseala mainilor precum si o pozitie destul de incomoda de lucru.
Dupa parerea noastra, un asemenea gadget trebuie utilizat exact pentru ce a fost proiectat, adica utilizarea intr-un regim de doua – trei ore pe zi in vacante sau in momentul in care nu esti la birou si trebuie neaparat sa raspunzi la un email ceva mai lung. Astfel veti reusi sa va bucurati mai mult de avantajele tastaturii virtuale si veti resimti mai putin dezavantajele specifice acestei noi tehnologii.
Concluzii
Ca sa putem emite niste concluzii plauzibile trebuie sa facem abstractie din start de pretul tastaturii virtuale, care in momentul de fata poate fi achizitionata de aici pentru nu mai putin de 692 de lei. Multi dintre noi ar fi tentati sa afirme ca la banii astia isi pot cumpara un smartphone sau o tableta cu tot cu tastatura fie ea virtuala sau nu, dar asa cum am spus si mai sus nu vom lua in calcul costul gadget-ului.
Principalul avantaj al Magic Cube este fara indoiala felul in care arata si faptul ca ne duce cu gandul la tehnologiile prezentate in filme celebre precum Star Wars sau Star Trek. Pe parcusul testelor, majoritatea celor care au vazut jucaria au ramas cu gura cascata exclamand frenetici: „Ce au mai inventat astia…Unde s-a ajuns cu tehnologia asta….”, ceea ce ma face sa cred ca exact acelasi efect il va avea gadgetul asupra oricui il incearca pentru prima data.
Lasand „cool factor-ul” la o parte, tastatura virtuala a celor de la Celluon reprezinta un dispozitiv extrem de util atunci cand principalul criteriu de departajare este portabilitatea, pentru ca ofera functiile de baza ale perifericelor de la birou „inghesuite” intr-un buzunar.
Din punct de vedere al utilizarii, veti avea nevoie de ceva timp de acomodare atat cu layout-ul, cat mai ales cu absenta feedback-ului. Dupa doua, trei zile veti reusi sa utilizati jucaria cu o viteza acceptabila si vi se va parea oarecum ciudata reintoarcerea la batrana tastatura mecanica.
Oricum, Celluon Magic Cube se adreseaza pasionatilor de tehnologie care nu se feresc sa investeasca destul de mult pentru a incerca ceva nou si care isi doresc sa se bucure atat de confortul unei portabilitati duse la extrem cat si de uimirea celor din jur.