Cea mai mare companie petroliera din lume atacata cibernetic

Cea mai mare companie petroliera din lume atacata cibernetic

Cea mai mare companie petroliera din lume, Saudi Aramco, a recunoscut ca a fost lovita de un atac de tip malware care a afectat aproape toate statiile de lucru interne. 

Saudi-Aramco

Se pare ca atacul este similar cu cel suferit de industria petroliera din Iran in aprilie, declansat de virusul Flame.

Compania producatoare de petrol declara ca incidentul nu a afectat productia, dar ca o masura de precautie, intreaga retea informatica a fost deconectata de la internet, urmand ca pagubele sa fie remediate in cel mai scurt timp posibil. Daca va intrebati cum pot companii de o asemenea anvergura sa fie afectate de programe malware, ei bine raspunsul sta in software-ul pe care il folosesc. Majoritatea gigantilor industriali au migrat catre Windows in anul 2000, renuntand la sistemele proprii.

Daca punem la socoteala si expansiunea incredibila a internetului cu popularitatea si bresele din securitatea Windowsului, ajungem la concluzia ca tot mai multe companii din industrie pot cadea prada atacurilor. Pentru moment nu se stie ce virus a fost folosit, sau cine este in spatele acestui atac, dar specialistii Saudi Aramco lucreaza la diminuarea pagubelor si remedierea situatiei.

In cazul companiei de fata, cel putin in declaratiile publice, productia nu a fost afectata, dar un astfel de atac nu poate decat sa ne dea de gandit pe viitor. Cum ar fi sa ne trezim brusc intr-o lume paralizata energetic prin simpla exploatare a breselor din securitatea sistemelor de operare?