19 sept. 2012 | 12:30

Ce platforme mai prefera pasionatii de gadgeturi?

ACTUALITATE
Ce platforme mai prefera pasionatii de gadgeturi?

Deja de ani de zile, pasionatii de smartphone-uri si tablete se impart in doua tabere. Cei care prefera Apple cu al sau iOS si cei care sunt adepti ai Google si  Android. Ultimul studiu arata ca cei doi giganti detin 85% din piata. Sa vedem insa cum sta si concurenta.

android-4.1-jelly-bean-vs-ios-6-vs-windows-phone-8

Cel mai nou studiu al celor de la IDC dezvaluie schimbari majore in piata de la an la an. In acest caz particular, este vorba despre performanta atinsa de giganti la sfarsitul celui de al doilea trimestru din 2012.

Platforma Android a ajuns sa aiba o cota de 68,1% din piata cu 104,8 milioane de dispozitive active, in comparatie cu cei 46,9% de acum un an. In ceea ce priveste iOS-ul celor de la Apple, numarul dispozitivelor active a ajuns la 26 milioane, o cifra ce reprezinta 16,9% din piata, in scadere fata de 18,8% de acum un an. De o scadere considerabila in popularitate a beneficiat BlackBerry, cu 7,4 milioane de unitati comercializate si doar 4,8% din piata, mai putin de jumatate in comparatie cu cele 11,5 procente de acum un an.

Mai rau decat RIM sta Nokia cu al sau Symbian. Ca o platforma pe cale de dispariatie, Symbian are 4,4 procente din piata cu 6,8  milioane de dispozitive active global, in scadere de la 16,9% pentru aceeasi perioada a anului trecut. Windows Phone inca se mai chinuie sa se faca remarcat cu 5,4 milioane de dispozitive active in piata in valoare de 3,5 procente, o crestere de 50% fata de cele 2,3 procente din trimestrul II 2011. Platforma Linux are si ea o prezenta semnificativa aici cu 3,5 milioane de aparate si 2,3 procente, in timp ce sectiunea altele este formata din 0,1 milioane de gadgeturi si 0,1 procente.

Desi acest trend s-ar fi putut mentine mult timp de acum inainte, lansarea incununata deja de succes a noului iPhone 5 s-ar putea sa mai schimbe un pic balanta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele