07 mai 2012 | 16:15

BenQ RL2450HT RTS – Monitor de gaming din categoria grea? [REVIEW]

ACTUALITATE
BenQ RL2450HT RTS - Monitor de gaming din categoria grea? [REVIEW]

Care este cel mai important periferic al unui PC? O intrebare la care multi raspund: „mouse”, „tastatura” sau, mai gresit, „boxe”. Evident, nu sunt de acord cu aceste raspunsuri. Cel mai important periferic al unui PC este monitorul.

BenQ RL2450HT este denumit un monitor „profesional” pentru impatimitii de jocuri RTS – Real Time Strategy. Vom vedea pe parcursul acestui review daca isi merita cu adevarat numele.

Monitorul este singurul element care este privit aproape tot timpul, la care conteaza atat designul, care trebuie sa se potriveasca cu gusturile utilizatorului, cat si functionalitatea. Conteaza cat de calitativ este panoul, dar si modul in care este reglat si cum afiseaza imaginea.

 

BenQ RL2450HT RTS – Design si constructie

 

BenQ promoveaza modelul RL2450HT ca fiind unul pentru gaming, atat din punct de vedere al designului cat si al panoului LCD. Observati ca il numesc panou LCD si nu panou LED, pentru ca asa este corect. Panoul tuturor monitoarelor este de tip LCD (Liquid Crystal Display) si foloseste aceeasi tehnologie de afisare a imaginilor ca si restul care nu au denumirea LED. Aceasta se refera la modul de iluminare a panoului. In locul lampii catodice folosite la modelele vechi, acum exista o matrice LED.

Confuzia este destul de normala, din moment ce aproape toti producatorii si-au denumit produsele LED Display. Si BenQ RL2450HT este tot un panou iluminat LED, astfel consumul de energie este mai redus.

Sa revenim la design. RL2450HT este un monitor de 24 inci cu o rezolutie de 1920×1080 pixeli. Culoarea cea mai potrivita de altfel pentru un produs de gaming este neagrul. Este o culoare neutra, ce se potriveste cu orice tip de birou. Carcasa este realizata din plastic mat, asemanator monitoarelor profesionale si ofera un aer de eleganta fara a fi un magnet pentru praf.

Butoanele de control sunt asezate pe laterala dreapta, fiind usor identificate prin marcajul carcasei pe partea frontala. LED-ul de control este de culoare albastra, atunci cand este aprins, fiind asezat pe laterala nu este deranjant pentru utilizator. Functiile sunt usor de accesat si de identificat, mai ales tinand cont ca nu sunt butoane de tip touch ci butoane fizice.

Piciorul monitorului este probabil singurul element ce tradeaza asocierea cu segmentul de gaming printr-un contur de culoare rosie la baza acestuia. Piciorul este mobil atat pe orizontala cat si pe verticala. Pe orizontala se poate roti aproximativ 45 de grade in ambele sensuri iar pe verticala poate regla inaltimea display-ului la 110 mm. Inclinarea se poate face la 15 grade pe spate si 5 grade in fata, suficient pentru a fi pozitionat corect si la inaltime minima.

Greutatea monitorului atinge 6 kg, lucru datorat elementelor metalice ale piciorului. Ma bucura acest lucru pentru ca fiind mai greu are si o stabilitate mai buna si este putin probabil sa cada de pe masa intr-un acces de violenta, cum se intampla deseori cu jucatorii pasionati 🙂

 

 BenQ RL2450HT RTS – Specificatii

 

Sa trecem in revista specificatiile in tabel, dupa care le vom discuta mai in detaliu:

[table id=107 /]

Imi place un lucru la produsele BenQ, sunt printre putinii producatori care nu se feresc sa noteze specificatiile reale ale produsului, pe langa cele umflate de marketing. Astfel contrastul real specificat este de 1000:1 si luminozitatea de 250 cd/ metru patrat. Asa utilizatorul poate face o decizie fara sa i se strige in fata doar cifre de genul 20.000.000:1 contrast. La fel si timpul de raspuns, este specificat cel normal de 5 ms si in paranteza se specifica 2 ms GTG. GTG vine de la Grey to Grey, adica este masurat de la o nuanta de gri la alta. Iar cel de 5 ms este masurat in spectrul complet de culoare, de la alb la negru, asa cum este si normal. Am mentionat mai devreme posibilitatea de inaltare si rotire a monitorului, avantaje clare pentru pozitionarea cat mai corecta fata de privirea utilizatorului. Daca ar fi dupa mine piciorul reglabil in inaltime ar fi obligatoriu pentru toate monitoarele.

RL2450HT detine si posibilitatea de pivotare. Astfel monitorul se poate roti la 90 de grade intr-un singur sens. Cu ce ne ajuta aceasta functie? Ei bine este foarte utila pentru a vedea o pagina web pe toata lungimea ei, daca tinem cont de faptul ca 99% din paginile web nu au o latime mai mare de 1024 pixeli. De asemenea pentru cei care mai lucreaza inca in print, vizionarea unei pagini A4 este cu mult imbunatatita in aceasta pozitie.

Black eQualizer reprezinta o functie dezvoltata de BenQ si gamerii profesionali pentru a oferi un nivel de control si vizibilitate crescuta. Cu alte cuvinte zonele inchise la culoare sunt iluminate mai puternic cu ajutorul panoului LED, fara a fi supraexpuse. Astfel „colturile” intunecate ale unei harti de joc sunt mult mai vizibile in timpul gameplay-ului oferind un avantaj in fata concurentei.

Modul RTS este bazat pe functia mentionata mai sus si reprezinta setarea ce activeaza functia de iluminare a zonelor mai intunecate. Astfel aceasta functie poate fi dezactivata usor daca doriti sa folositi monitorul pentru lucru sau pentru vizionarea de filme.

O alta functie ce merita mentionata este cea de Smart Scaling care poate afisa imaginea la fel ca si un monitor de 17 inchi in format 4:3 pana la nativ 24 inchi Wide. Imaginea din stanga cred ca exemplifica mai mult decat as putea explica eu in cuvinte. BenQ a tinut cont de faptul ca sunt unele jocuri mai vechi construite pentru un display cu aspect 4:3, de aceea a inclus si aceasta functie pe RL2450HT. Preset-urile sunt disponibile din meniul monitorului si pot fi accesate foarte rapid din butoanele laterale.

 

 

  BenQ RL2450HT RTS – Galerie de Imagini

 

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/BenQ RL2450HT RTS Gallery/”/]

 

 BenQ RL2450HT RTS – Concluzii

 

Tehnologiile mentionate mai devreme sunt interesant de observat in realitate. Smart Scaling poate fi folosita pentru setari zilnice in functie de jocuri sau pentru antrenamentul pasionatilor pe o rezolutie si o dimensiune a ecranului pe care vor juca mai tarziu in competitie. De asemenea ofera si posibilitatea celor care organizeaza astfel de competitii sa creeze un mediu vizual identic pentru fiecare jucator, chiar daca acestia nu folosesc aceleasi monitoare. Intel Extreme Masters este una dintre cele mai cunoscute in toata lumea si foloseste de asemenea acelasi tip de monitor. Nu am realizat prima data, insa uitandu-ma peste imaginile de la CeBIT am sesizat prezenta acestui monitor in randul gamerilor de acolo.

Posibilitatea de ajustare a inaltimii este excelenta, ofera o diferenta de 110 mm de la minim la maxim asadar orice tip de birou ati avea, cu aproape orice inaltime, ecranul va putea fi pozitionat pentru cel mai bun confort. Calitatea materialelor nu lasa deloc de dorit, dupa cum am mentionat suprafata acestuia este mata si nu atrage praful.

[table id=108 /]

Imaginea monitorului este destul de buna la prima vedere. Dupa calibrare am observat ca valorile de luminozitate si contrast se apropie foarte mult de specificatiile producatorului. Timpul de raspuns nu a putut fi testat din pacate cu instrumentele de masura pe care le aveam insa in gameplay nu am sesizat nici un fel de efect de ghosting sau blur al imaginii.

Singurul lucru de care nu am fost foarte multumit a fost nivelul de gamut. 72% din spectrul NTSC este cel specificat, iar cel masurat a iesit la 69%. NU constituie o problema diferenta minora dintre cele doua valori ci faptul ca se afla sub 80%. De vina sunt si functiile de Black eQualizer si tehnologiile de accelerare ale panoului TN pentru gaming. Nu este totusi un monitor pentru grafica si nu am de ce sa ii scad din punctajul final pentru aceste minusuri, insa, as fi preferat pentru un panou de generatie 2012 sa fie ceva mai calitativ din punct de vedere al redarii culorilor.

Un alt element care nu mi-a placut a fost iluminarea in partea de jos a ecranului, era destul de pronuntata si imi aducea aminte de vechile panouri LCD cu 2 lampi una sus si una jos. Acest lucru se pare ca apare la anumite loturi asa ca putina atentie la momentul achizitionarii acestuia.

Avantajul monitorului vine si din prisma pretului, este aproape 1000 lei la noi in tara, un pret chiar foarte decent pentru functiile pe care le ofera. Il pot recomanda pentru oricine este pasionat de gaming si nu numai, chiar si cei care lucreaza cu editoare de text sau web vor fi incantati de versatilitatea acestui monitor. Nu il pot recomanda pentru grafica din cauza gamutului foarte scazut.