03 mai 2012 | 17:00

Belkin Smart TV Link 4 Port – Totul se petrece wireless [REVIEW]

REVIEW
Belkin Smart TV Link 4 Port - Totul se petrece wireless [REVIEW]

Exista o serie de dispozitive care nu sunt o necesitate absoluta, dar care reprezinta o mare parte din achizitiile noastre in materie de electronice si ne fac viata mai usoara. Ma refer la acele dispozitive care se adapteaza la diverse aparate precum computere, tablete PC, televizoare. Este si cazul lui Belkin Smart TV Link 4 Port.

Majoritatea TV-urilor al caror pret trece de un anumit prag dispun de conectivitate internet. Pot fi folosite pentru a naviga pe internet, pe retele sociale, pentru a viziona materiale video direct online, si unele chiar pot inregistra aceste materiale.

Care este scopul lui Belkin Smart TV Link 4 Port? La prima vedere, am crezut ca este un dispozitiv care permite utilizatorului sa adauge optiunea de Smart TV unui televizor obisnuit, adica sa ofere conectivitate wireless unui TV care altfel nu poate avea acces la internet.

Ei bine, dispozitivul nu face decat sa usureze conexiunea TV-ului sau a aparatului audio video care dispune deja de o conexiune LAN. Astfel, nu mai avem nevoie de doua, trei sau patru cabluri LAN care pleaca de la router si ajung la standul cu aparatura audio video.

 

Belking Smart TV Link 4 Port – Design si Constructie

Forma este foarte apropiata de cea a unui router din aceeasi categorie si seamana foarte mult cu ultimele modele lansate de producator. Este realizat din material plastic de culoare neagra, glossy, si inglobeaza un picior care ii permite pozitionarea verticala a acestuia pe masuta televizorului. Chiar daca are o forma rotunda si usor bombata, se potriveste destul de bine si cu designul celorlalte aparate din casa. Partea din fata contine un led de status si un buton pentru asociere rapida cu routerul deja existent prin WPS (Wireless Protection System), nemaifiind nevoie de introducerea parolei acestuia.

Pe spatele dispozitivului, gasim cele 4 porturi LAN prin care se vor conecta dispozitivele audio-video la acesta si mufa pentru cablul de alimentare. Tensiunea de alimentare este de 12V-1A astfel este imposibila alimentarea acestuia dintr-un port USB. Spun acest lucru pentru ca specificatiile ce se regasesc pe internet sunt destul de variate, multe dintre ele spunand ca alimentarea lui se face printr-un cablu USB. Probabil este valabil la varianta cu un singur port de retea.

 Specificatii

[table id=106 /]

Utilizare

Sa fiu sincer, nu am prin casa atat de multe dispozitive care pot fi conectate la internet, in afara de computere si laptop, eventual si telefonul mobil, dispozitive care nu necesita decat prezenta unui router. Totusi, am reusit sa realizez testul folosint o consola Sony PS3, un televizor Smart TV (prin aceasta denumire precizez ca avea posibilitatea de a se conecta la internet folosind reteaua LAN) si un media player extern, la fel cu port LAN.

Avem deci trei dispozitive audio-video care se pot conecta la internet, iar varianta aleasa de multi dintre noi este folosirea cablului de retea. Totusi, trei cabluri UTP ce pleaca din spatele televizorului si ajung la router nu sunt deloc usor de ascuns pe langa tocul usii si nici prea estetice. Unde mai pui ca ocupa aproape toate porturile disponibile pe aproape orice router obisnuit, lasand loc doar pentru un PC care ar avea nevoie de conexiune fizica la internet.

Instalarea este foarte facila. Primul pas este de a conecta dispozitivul la reteaua interna. Acest lucru se va realiza doar pe wireless, porturile din spatele acestuia fiind destinate aparatelor home video  care se conecteaza la acesta. Pasii sunt extrem de simpli: se conecteaza la PC prin portul LAN, acolo sunteti directionat catre pagina de admin, iar dispozitivul gaseste toate retelele wireless apropiate, atat cele pe 2.4 GHz cat si cele pe 5 GHz si cere parola pentru acestea. Daca nu mai tineti minte parola, apasati pe butonul frontal de langa ledul de status, cel pe care scrie WPS, atat pe dispozitiv, cat si pe routerul propriu si se va arealiza sincronizarea automata.

Acum, dispozitivul se deconecteaza de la PC si se leaga la TV, Home Cinema, HDD Extern, ori dispozitiv multimedia ce detine un port LAN. Configurarea este de asemenea foarte simpla si cu acestea. Belkin Smart TV Link 4 Port nu face decat sa transforme legatura fizica prin cablu dintre aceste dispozitive in legatura wireless cu routerul. De preferat ar fi selectarea benzii de 5 GHz in cazul in care routerul vostru este dual band, pentru a pastra libera frecventa de 2.4 GHz pentru navigare web si download.

Dispozitivele conectate de mine au fost un HDD Extern si un Smart TV. Acestea au rulat prin banda de 5 GHz chiar si un film HD cu un bitrate de 25 Mbps fara a avea nici un fel de probleme. De mentionat este si pozitia dispozitivului. Chiar daca dorim sa ascundem intr-un stand specializat toate componentele electronice acesta va trebui sa ramana la vedere pentru a avea o conexiune cat mai buna cu router-ul. Pozitionat in spatele televizorului, si tinand cont ca orice TV detine componente ale carcasei din metal, destul de mari va aduce o limitare in viteza de transfer a acestuia.

Concluzii

In esenta, Belkin Smart TV Link este un produs interesant, util mai ales celor care nu se descurca prea bine cu setarile unei retele si prefera sa faca totul rapid si simplu.

Pretul este insa probabil un impediment pentru potentialii clienti: 450 lei nu este chiar o suma usor de scos din buzunar. Totusi, avand in vedere ca nu am vazut prea multe variante la aceste probleme, este cea mai buna solutie, mai ales daca detineti un sistem home cinema cu multe dispozitive ce au conexiune la internet. Probabil, solutia Belkin este chiar mai buna decat achizitionarea unui switch sau a unui router care sa faca aceasta treaba.