ASUS Transformer Pad TF300 – Performanta la pret mai mic [REVIEW]
Compania taiwaneza ASUS nu a intrat decat de un singur an pe piata tabletelor cu Android si deja se afla printre cei mai respectati producatori de astfel de produse. Debutul pe acest segment a fost facut prin originalul Asus Eee Pad Transformer. Avand in vedere ca produsele din seria Transformer au fost in general destinate publicului dornic de produse premium, pretul acestora nu a fost foarte competitiv.
Ei bine, odata cu lansarea noii tablete TF300, ASUS doreste sa ofere un produs pentru cei cu un buget mai redus, dar care isi doresc performanta ridicata. A reusit oare?
Design si Detalii Tehnice
De la distanta, ASUS Transformer Pad TF300 nu este foarte diferit fata de fratele sau mai mare, Transformer Prime. Tableta imprumuta aceleasi linii si acelasi design cu cercuri concentrice pe partea din spate, insa imediat ce o atingi, stii unde a fost taiat din bugetul de productie.
Tableta este putin mai groasa si mai grea decat Prime-ul, dar in interior avem un hardware echivalent. Procesorul NVIDIA Tegra 3 este in continuare in spatele culiselor, alaturi de 1 GB de memorie RAM si 16 sau 32 de GB de memorie interna, cu posibilitatea de expansiune prin carduri microSD.
Ce s-a pierdut insa este display-ul Super IPS+, in locul sau fiind folosit un panou IPS normal si protectia Gorilla Glass. Este o omisie destul de importanta, display-ul tabletei fiind predispus la zgarieturi, iar intregul dispozitiv este astfel mult mai fragil. Carcasa este realizata dintr-un plastic nu foarte dur, care la o strangere mai “serioasa” chiar se indoaie putin, de aceea nu putem sa incadram acest gen de constructie in categoria premium. Cred ca aceasta a fost prima tableta pe care am putut sa o indoi usor de la colturi si care chiar sa dea semne ca daca o fortez as putea sa o rup (nu sunt foarte puternic, dar mi-a fost frica sa exagerez).
Versiunea pe care am avut-o la test a venit la pachet si cu dock-ul tastatura, care nu s-a schimbat foarte mult de cand l-am vazut in cutia lui Transformer Prime. La fel ca si in cazul lui TF300, carcasa acestuiaeste realizata din plastic, insa ofera aceleasi facilitati: tastatura + trackpad, baterie extinsa pentru tableta, un slot pentru card-uri SD, un port USB si lacasul pentru conectorul cu 40 de pini pentru incarcare.
Software
Tableta ruleaza un Android Ice Cream Sandwich Vanilla. Avand in vedere ca avem de-a face cu un hardware destul de potent (sunt putine tablete in acest moment cu procesoare mai puternice decat Tegra 3), in meniurile sistemului de operare performanta este ireprosabila. Totul se misca absolut fluid, fara intreruperi, iar animatiile sunt randate perfect.
Performanta generala atat in jocuri 3D, cat si in cadrul sistemului de operare este comparabila cu cea a originalului Prime, ceea ce face din TF300 o alternativa foarte buna pentru cei care au un buget mai restrans. Chiar daca renunti la un display de doua ori mai luminos, spate din aluminiu si Gorilla Glass, experienta este in mare parte aceeasi, la un pret semnificativ mai mic.
Acest lucru nu inseamna ca software-ul nu poat sa dea cateva batai de cap din cand in cand. Cum probabil ne-a obisnuit deja popularul Android, se mai intampla ca la pornire vreuna din aplicatii sa moara subit fara mari explicatii sau chiar sa se blocheze din senin pentru cateva secunde. Browser-ul in continuare face probleme, incarcand foarte greu versiunile desktop ale unor site-uri mai complexe (precum Playtech). Odata accesata pagina dorita, dureaza cateva secunde bune pana cand poti cu adevarat sa navighezi prin ea.
Un lucru ridica TF300 deasupra Prime-ului in momentul in care s-a lansat si asta este includerea unui modul 3G inca de la inceput. ASUS ofera noul Transformer “de buget” clientilor cu optiunea de a cumpara fie varianta WiFi only, fie WiFi + 3G inca din prima zi. Evident, exista o diferenta de pret, insa aceasta este justificata de posibilitatea de a fi conectat la internet oriunde exista acoperire 3G.
Camera
Pentru noua tableta, ASUS nu a schimbat foarte multe la capitolul camere, pastrand acelasi senzor de 1,3 megapixeli pe partea din fata si utilizand un senzor de 8 megapixeli putin de tot mai luminos (f/2.2) decat cel folosit in Prime pe partea din spate.
Din pacate insa, Prime-ul are un avantaj clar cand vine vorba despre fotografii si filmari in medii mai intunecate, intrucat este echipat cu un flash LED, pe care TF300 nu il are.
Oricum, rezultatele nu sunt mult diferite fata de ce am vazut in generatia mai veche a tabletelor Transformer, fiind satisfacatoare in lumina naturala. Imaginile si filmarile facute cu TF300 (1080p 30 FPS) sunt comparabile cu cele ale lui Transformer Prime.
Baterie
Am laudat in mare parte aceasta tableta la aproape toate capitolele si voi continua si la categoria baterie, luand in considerare faptul ca este indreptata catre un segment de piata mediu.
La utilizare intensa dupa o incarcare completa, tableta poate sa ramana pornita intre 8 si 10 ore. Aceste rezultate sunt putin mai slabe decat cele din Prime, totusi, chiar si asa, avem de-a face cu performanta respectabila din partea bateriei incluse.
Cum spuneam si in introducere, si cum deja ne-a obisnuit seria Transformer de tablete, dock-ul tastatura ofera ore in plus de utilizare, gratie unei baterii interne. Din pacate, si aici se simte pretul mai scazut, sub forma de performanta mai scazuta. In timp ce bateria din dock-ul Prime-ului oferea inca 6-7 ore de baterie in plus, in cazul dock-ului pentru TF300, vorbim de numai 4-5 ore. Principiul de functionare este acelasi, tastatura incarcand bateria interna a tabletei in timp ce este conectata. In cazul in care vreti sa le incarcati pe amandoua impreuna, fara sa le deconectati, acest lucru este posibil conectand cablul de alimentare direct in dock.
Concluzii
Este greu sa nu recomand ASUS Transformer Pad TF300 celor care doresc o tableta performanta la un pret scazut, intrucat exact asta ofera produsul de fata. Avem de-a face cu un Transformer Prime in niste haine ceva mai ieftine. Tot ce era bun pe partea de software si hardware in Prime se regaseste si in TF300, minus micile inconveniente precum durata de viata a bateriei mai scazuta si un display mai putin luminos. Celor care pot sa traiasca linistiti cu aceste minusuri le recomand aceasta tablete cu un raport calitate/pret excelent.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS Transformer Pad TF300/”/]