ASUS AiO ET2210INTS – Cel mai versatil All in One [REVIEW]
Ce inseamna versatilitate atunci cand vine vorba de un PC? Adaptabilitate si posibilitatea de a servi mai multor scopuri. Acestea fiind stabilite, ASUS Et2210INTS este cel mai versatil All in One pe care l-am testat. Parol!
Au apus vremurile in care desktop-ul era acea cutie urata ascunsa sub birou. Acum ele sunt la loc de cinste, pe birou. O carcasa normala de desktop poate impune ceva probleme din punct de vedere al spatiului. Aici intervin acele All in One-uri, PC-urile care sunt incluse in carcasa monitorului. Cel mai bun exemplu este Apple iMac, PC-ul care de la momentul lansarii sale a fost construit in asa fel incat sa includa tot hardware-ul in carcasa monitorului. ET2210INTS de la ASUS este un All in One cu o versatilitate deosebita care si-a facut loc, destul de usor, pe bancul nostru de proba.
ASUS AiO ET2210INTS – Design si Prezentare
In primul rand, ET2210 arata la fel ca un monitor de 22 inci, cu o grosime putin mai mare, totusi destul de redusa, doar 2,37 inci. In spatele acestui monitor se ascunde insa un sistem cu performantede neasteptat. Majoritatea All in One-urilor detin componente de notebook. Situatia nu este diferita nici aici, ET2210 fiind construit in jurul celei de-a doua generatii de procesoare Intel Core.
Designul este unul elegant, fara elemente deranjante in aspectul general. Ce vreau sa spun este ca in majoritatea cazurilor producatorii incearca sa aduca in fata o multime de functii si butoane, fizice sau touch, direct pe carcasa produsului. Nu este cazul si aici. Piciorul din metal este foarte solid si ofera o stabilitate ridicata sistemului. Nu este ajustabil pe inaltime si nici nu se roteste, ofera doar posibilitatea inclinarii in fata sau in spate a sistemului.
Butoanele sunt asezate in partea dreapta sub rama principala a ecranului, iar boxele in partea inferioara, pe toata lungimea display-ului. Butoanele sunt fizice si nu touch, un alt element ce merita o bila alba, si detin mai multe functii, depinzand de situatie. In rama superioara a ecranului este integrata o camera web cu o rezolutie de 1.3 Megapixeli, suficient pentru orice fel de comunicare online.
ASUS AiO ET2210INTS – Specificatii
Mai jos avem un tabel complet cu specificatiile sistemului, toata conectica de care dispune si de asemenea si cu sistemul de operare si accesoriile cu care vine in cutie. Vom discuta o mare din acestea in urmatoarea parte a articolului.
[table id=102 /]
Display – Din denumire am putea deduce ca diagonala acestuia este de 22 inci, insa imaginea vizibila este de 21,5 inci. Display-ul este de tip semi-glossy, cu rezolutie FullHD, iar la prima vedere are o luminozitate mai mult decat decenta. Contrastul si culorile sunt foarte bune iar per ansambul imaginea este foarte buna.
Dar sa mentionez cel mai important aspect: este un display touchscreen. Numarul maxim de „degete” cu care poate fi „pipait” este 5. Sistemul de operare instalat este Microsoft Windows 7, un sistem de operare care nu a fost gandit pentru un sistem multi touch insa cu care se descurca destul de bine, asteptam insa cea de-a opta versiune pentru a ne face o impresie.
Ce mi-a placut foarte mult la acest sistem, mai exact la display, este posibilitatea de a reda semnal de pe o sursa externa printr-un port HDMI. Astfel sistemul poate fi folosit ca si TV cu ajutorul unui TV-tuner extern sau pur si simplu pentru lucrul cu un alt desktop si pentru a economisi spatiu important pe birou, iar sistemul integrat nici nu trebuie sa fie pornit. TV-Tunerul poate fi inclus la cererea clientului, insa nu cred ca se va obosi nimeni, cel putin nu la noi in tara, sa il comande asa. Aici demonstreaza cat de versatil este AiO ET2210.
Conectori – In partea din spate avem trei porturi USB 2.0 si cei doi conectori HDMI, unul pentru intrare de semnal si altul pentru iesire, eventual conectare la un display extern mai mare sau la un proiector. Sistemul permite montarea direct pe perete prin intermediul standardului VESA, insa din pacate mecanismul de prindere vine tot optional.
Pe laterala stanga a sistemului avem si restul de porturi, USB 3.0, trei la numar, un cititor de carduri si conectorii pentru audio, toti foarte lejer si bine pozitionati. Logica ar fi ca acesti conectori din spate sa fie ocupati de stick-ul wireless pentru periferice, eventual de un HDD extern, iar cei din lataral sa fie pentru uzul intensiv.
ASUS AiO ET2210INTS – Componente si functionalitate
Modelul pe care l-am avut noi la test a venit echipat cu cel mai puternic procesor disponibil, Intel Core i5 2400S, un CPU foarte „potent” cu 6 MB cache, 4 GB memorie RAM (care se poate extinde pana la 8 GB cu memorii SODIMM, la fel ca cele folosite in laptopuri) si o placa grafica din seria GT520M de la Nvidia. Nu cred ca mai este nevoie sa insistam pe faptul ca AIO-ul se misca foarte bine atat in lucrul desktop cat si in multitasking. Nici jocurile nu au foarte mult de suferit la calitate, insa la rezolutie maxima s-ar putea sa comutati pe desktop-ul de gaming din cealalta camera.
Pe langa conectica foarte bine acoperita si amplasata, sistemul detine si o unitate optica BluRay reader/DVD-Writer. Sincer, ultima data cand am folosit cu adevarat o unitate optica a fost pe vremea cand AMD-ul era la putere, nu se stie insa cand va fi nevoie de ea, mai ales ca are un cititor BluRay Integrat. Mi-ar fi placut insa sa fie de tip slot, nu cu tavita, ca la sistemele normale.
Difuzoarele sunt de 2W fiecare si sunt amplasate la baza ecranului. Surprinzator ofera o dinamica destul de buna, ba chiar foarte reusita a sunetelor si pot fi folosite atat pentru auditie muzicala cat si pentru filmele rulate de pe sistem. tehnologia Sonic Master de la ASUS se pare ca a fost o idee foarte buna. CardReader-ul este binevenit si suporta cele mai des intalnite formate SDHC sau MMC. MMC-urile sunt cred deja disparute, nici daca vrei nu mai gasesti unul prin casa, SD-ul insa este cel mai folosit format actual, pe care pana si Sony l-a adoptat ca alternativa in urma cu ceva vreme. Probabil cu un update de firmware, cititorul poate recunoaste si noul format SDXC.
Conectivitatea este de ultima generatie, avem o placa wireless ce suporta standardul N si o conexiune LAN Gigabit pentru transferul rapid al informatiilor. Probabil nu prezinta interes prea mare aceasta conexiune Gigabit pentru multi dintre utilizatori.
Pentru cei care au un router cu porturi Gigabit si alte PC-uri conectate la acesta sau doar pentru un transfer rapid de informatii intre doua computere, cu un simplu cablu Ethernet viteza atinsa este de aproximativ 70-80 MB pe secunda, cel putin de 3 ori mai rapida decat USB 2.0. Parerea mea este ca e cea mai rapida modalitate de a copia fisiere de mari dimensiuni pe alt PC, fara intermediul unui stick USB, unde veti face cel putin doua operatiuni de copiere pe/si de pe acesta.
TV-Tunerul as fi preferat sa fie unul standard, nu optional, astfel functionalitatea lui ET2210 ar fi fost completa.
Kitul vine cu o tastatura si cu un mouse wireless cu un design simplu si atragator. Tastatura este compacta si subtire asemanatoare celei de la Apple iar mouse-ul, chiar daca este de dimensiuni reduse se comporta foarte bine. Pentru a economi spatiul pe birou atunci cand nu folositi computerul, mai ales daca aveti un birou mai ingust, tastatura se poate „ascunde” aproape complet pe piciorul sistemului. Stabilitatea pe care o ofera piciorul este excelenta. Greutatea de 8,3 Kilograme vinein ajutorul acesteia.
Sistemul de operare este Windows 7, versiunea Pofessional sau Home Edition dupa caz.
Aditional avem preinstalat si Express Gate de la ASUS. Acesta este un OS linux, cu o functionalitate limitata la navigarea pe internet sau auditia de materiale audio, eventual editare de ceva documente. Este foarte util atunci cand esti pe fuga si nu ai rabdare sa se incarce sistemul de operare pentru a verifica ceva rapid pe internet, un exemplu este acela cand inchizi sistemul si te pregatesti sa pleci, insa iti aduci aminte ca mai trebuia sa dai un mail de confirmare. Avantajul acestui OS este ca nu salveaza date pe HDD, deci poate fi folosit ca un „paravan” pentru navigarea catre site-uri mai obscure si posibil infectate de virusi.
ASUS AiO ET2210INTS – Concluzii
In concluzie, ASUS AiO ET2210INTS este un sistem care si-ar gasi locul pe fiecare din birourile noastre. Sincer, am fost foarte atras atat de designul lui, cat si de functionalitatea display-ului. Prefer un sistem cu un consum mai redus de energie, aproximativ 70 W in functionare si cu un nivel de zgomot foarte redus, la limita a 25 decibeli pentru spatiul de lucru. Sunt sigur ca si functionalitatea touch este de apreciat in anumite ipostaze. Un exemplu ar fi acela cand sistemul este montat pe perete, pe post de televizor si este ceva mai complicat sa cauti tastatura si mouse-ul pentru a accesa rapid o serie de clipuri sau pentru a schimba melodia ce ruleaza in fundal. Sa speram ca Windows 8 va aduce un suflu nou acestor sisteme de tip All in One.
Din pacate, pretul lui ET2210 este inca de negasit. Voi reveni insa cu un update. Parerea mea este ca nu poate costa mult mai mult decat un laptop cu aceeasi configuratie, luand in calcul si touchscreen-ul. Va las in compania unei galerii de imagini, daca doriti sa „savurati” infatisarea acestei bijuterii.