30 iul. 2012 | 12:25

Apple streseaza dezvoltatorii OS X cu noi reguli de sandboxing

ACTUALITATE
Apple streseaza dezvoltatorii OS X cu noi reguli de sandboxing

Lansat saptamana trecuta, Mac OS X Moutain Lion vine cu noi reguli pentru dezvoltatori. Pe cat de simplu sunt de exprimat respectivele reguli, pe atat de complicat sunt de implementat intr-un update in multe dintre aplicatiile disponibile pana acum din Mac App Store.

Mac AppStore Sandbox

Apple a obligat toti dezvoltatori care isi doresc ca propriile aplicatii sa profite de noul Notification Center sau functionalitatea iCloud sa implementeze un sistem de sandbox. Practic, orice dezvoltator este obligat pentru a-si asigura o compatibilitate completa a aplicatiei cu Mountain Lion, sa creeze o aplicatie care sa ruleze intr-un mediu izolat, cu acces limitat la servicii de sistem OS X.

Logica celor de la Apple in impunerea acestei decizii este ca astfel de aplicatii sunt mult mai usor de verificat pentru Apple si de aprobat pentru a fi ulterior introduse in Mac App Store. Astfel, functionand ca niste pachete independente care nu pot perturba functionalitatea sistemului de operare, noua generatie de aplicatii de OS X incep sa semene teribil de mult cu aplicatiile de iOS. Desi acest aspect nu este neaparat un lucru negativ, aplicatiile care se ancorau pana acum in sistemul de operare OS X, vor trebui sa renunte la respectivele functii.

,,Timp, bani si resurse pe care dezvoltatorii le-ar putea investi in a-si face produsele grozave si mai bune, sunt folosite pentru a-si mentine aplicatiile in functiune” – astfel a descris situatia actuala un dezvoltator pe nume Andy Ihnatko. Desi dezvoltatorii s-au plans de aceste reguli inca din lunea februarie a acestui an, pe motiv ca nu se justifica efortul enorm investit in a-si rescrie aplicatiile, decizia a ramas permanenta.

Astfel, cei mai multi au petrecut ultimele luni actualizandu-si aplicatiile in conformitate cu noile standarde Apple. Nu intelegeti gresit, pentru unii dezvoltatori aceasta tranzitie s-a rezumat la cateva click-uri in plus intr-o platforma de dezvoltare, insa problema cea mare va afecta dezvoltatorii care vor fi obligati sa renunte la functii indragite de utilizatori.

Multi dezvoltatori au facut trecerea la noile reguli, iar acest lucru confirma un singur lucru: acestia au cazut de acord asupra faptului ca introducerea suportului pentru Mountain Lion este vital pentru o durata mare de viata a aplicatiilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele