15 mai 2012 | 15:07

AMD lanseaza noua generatie de APU: Trinity

ACTUALITATE
AMD lanseaza noua generatie de APU: Trinity

AMD APU Trinity

AMD a lansat o noua generatie de APU (Accelerated Processing Units) sub numele de cod Trinity. Dupa spusele producatorului, aceasta dubleaza performanta per watt, daca o comparam cu prima generatie, si aduce cresteri de performanta cu 29% in procesarea generala si 56% in procesarea grafica.

Imbunatatirile au fost posibile prin modificari de design aplicate procesorului „Piledriver” si core-urilor grafice, care au fost create sa functioneze cu un TDP de 17W fata de cel de 35W specific generatiei anterioare. Dupa cum observa si cei de la ubergizmo.com, noul design permite utilizarea functiei de Turbo Core atat de ambele core-uri ale procesorului, cat si de cele ale partii grafice. Initial aceasta posibilitate de crestere automata a frecventei chip-ului era limitata doar la procesor.

Daca luam in calcul faptul ca producatorii pot opta pentru adaugarea unei placi grafice separate si ca aceasta poate functiona impreuna cu APU crescand astfel performanta grafica, Trinity este o solutie demna de luat in seama cand vorbim de laptop-uri sau sisteme all in one.

Practic noul APU AMD este un pas inainte, dar nu trebuie sa uitam ca si Intel isi imbunatateste seria de solutii cu grafica integrata, adoptand DX11, iar asta nu inseamna decat o competitie si mai stransa.

In ce masura noul APU Trinity va oferi performantele dorite, oare? Si, mai ales, cati producatori de portabile vor adopta noua solutie in detrimentul celor de la Intel?

Arhitectura AMD APU Trinity