Add-on Mozilla Firefox Collusion: vezi cine te spioneaza pe net

Add-on Mozilla Firefox Collusion: vezi cine te spioneaza pe net
09:00 04.03.2012

graf

Intr-o perioada in care lumea online este speriata de posibilele repercusiuni ale politicilor Google, Mozilla ia o noua abordare, prin add-on-ul Collusion, si te ajuta sa vezi mai bine cu ce companii interactionezi indirect cand vizitezi un site.

Gandit de la cap la coada ca un add-on pentru Firefox, Collusion este o extensie gratuita creata in house de cei de la Mozilla pentru a oferi utilizatorilor o viziune completa legata de ceea ce inseamna traficul de date online cu scop comercial. Demonstrat zilele trecute in cadrul conferintei Technology, Entertainment si Design, noul add-on a fost adus in discutie de CEO-ul Mozilla, Garry Kovacs.

Folosind o schema asemanatoare cu o panza de paianjen, in fiecare moment puteti vedea mici bule cu website-urile care, prin diverse scripturi active pe paginile pe care le vizitati, preiau informatii legate de activitata de browsing, personalizeaza la maxim reclame si in final ajung sa faca banii din urma navigarii voastre pe internet.

Practic, dupa ce ati instalat add-on-ul in Firefox folosind managerul de extensii accesibil din meniul Tools al Mozilla Firefox, in coltul din dreapta jos al ferestrei de navigare veti avea un buton nou marcat cu un soare pe un fond negru. E suficient sa faceti clic pe el pentru a activa generarea diagramei, moment dupa care puteti naviga linistiti pe internet. In urmatoarea etapa, traficul vostru se reflecta in noi bule pe respectivul ,,web” (panza de paianjen).

Ca scop final, daca utilizatorii vor fi de acord sa isi partajeze informatiile dobandite de Collusion, Mozilla isi propune sa genereze un top al site-urilor cele mai incarcate de scripturi pentru reclame si terti.

Desi nu vad aceasta activitate ca ceva ce as face zilnic, experienta de a vedea cu cate website-uri interactionati de fapt zilnic, indirect, este de necrezut.

Comentarii
loading...