Retele sociale si emailul, mai periculoase decat tigarile si alcoolul

Retele sociale si emailul, mai periculoase decat tigarile si alcoolul

In urma unui studiu realizat de Booth Business School din cadrul Universitatii din Chicago pe un esantion de 205 persoane cu varste cuprinse intre 18 si 85 ani, rezultatele au fost surprinzatoare.

Scopul studiului era sa se afle, statistic vorbind, pasiunile si tentatiile zilnice al oamenilor obisnuiti. Pentru a afla raspunsul, solutia a fost ca persoanele angajate in sondaj sa noteze de fiecare data pe parcursul zilei tentatiile la care erau supusi sau pe care le traiau fara nici un fel de factori externi.

Rezultatele au relevat ca in top, pe langa banalul somn si pierderea de timp, se afla tweeting-ul, verificarea casutei de email si vizualizarea schimbarilor din retelele de socializare virtuale de tip Facebook. Mai ingrijorator decat atat e faptul ca astfel de pasiuni depaseau detasat fumatul si consumul de bauturi alcolice.

Tot la capitolul descoperiri dubioase intra faptul ca lumea este mai inclinata sa se ocupe de sarcini la serviciu decat sa bea o bere.

Incercand sa caute o logica in acest trend, Wilhelm Hofmann, unul din cercetatorii sefi a afirmat: „Dorinta de acces la mediile sociale online poate fi mai greu de invins, deoarece este extrem de accesibil sa fii online si de fiecare data ai sentimentul ca, indiferent cat vrei sa rezisti, nu costa mult sa fii online. In cazul fumatului si al consumului de bauturi alcoolice, costurile financiare pe termen lung sunt mai mari, context in care momentul pentru astfel de activitati e mai greu de gasit.”

In concluzie, desi accesul la email, twitter si retele sociale pe termen lung nu are consecinte devastatoare, accesul frecvent la aceste lucruri are mari sanse sa „fure” mult timp. In ceea ce priveste performanta de a rezista la aceste tendinte, acelasi studiu a evidentiat o scadere in rezistenta pe parcursul zilei.

Citește și: