Western Digital My Book World Edition – Stocare cu IQ ridicat

Western Digital My Book World Edition - Stocare cu IQ ridicat

Chiar daca nu au trecut foarte multi ani de la primul hard disk extern, conceptul de stocare a evoluat proportional cu capacitatile care au devenit disponibile. Cel mai bun exemplu este aceasta solutie de la Western Digital – My Book World Edition.

Chiar daca aparent este doar un hard disk extern care, intamplator, are si un port ethernet gigabit pe langa obisnuitul USB 2.0, realitatea este alta. Fiind creat ca un NAS (Nework Attached Storage), singurul mod de a folosi cei doi terrabytes de date este sa integrati dispozitivul intr-o retea locala, fie la un router, fie la un switch. Important este sa existe un server DHCP activ pe retea, astfel incat noul hard disk extern sa poate primi un IP. In cazul in care aveti un router, acesta este suficient pentru a aloca un IP.  Pe partea de instalare, asta este tot.

Daca aveti instalat un sistem de operare Windows 7 sau OS X  mai noi de 10.5, automat hard disk-ul va aparea printre computerele din reteaua locala. Dupa ce ati facut dublu click pe el si ati vazut IP-ul alocat in campul corespunzator din Windows Explore, nu trebuie decat sa introduceti adresa respectiva in browserul favorit si sa incepeti configurarea. Daca aveti un sistem de operare precum Windows XP, veti fi nevoit sa instalati un utilitar de pe site-ul de suport al Western Digital care se va ocupa cu descoperirea hard disk-ului in retea.

Trebuie mentionat faptul ca exista acest produs disponibil in variante cu mai multe capacitati de stocare, incepand cu 1 TB. Este important acest element, deoarece,  daca mai aveti prin casa un hard disk extern „ clasic”, puteti mari capacitatea My Book World, atasand vechiul HDD pe USB. Astfel, fara nici un fel de etapa suplimentara, va aparea automat in My computer ca fiind un subdirector al WDStorage. Pe langa faptul ca puteti ajunge la un numar mare de TB disponibili in retea, avantajul acestei solutii fata de altele disponibile pe piata este dat de ansamblul de servicii integrate. Intr-o cutie alba acrilica de dimensiuni nu foarte generoase, puteti avea un server FTP, DLNA, UPNP sau iTunes.

Chiar daca DLNA a ajuns foarte popular printre televizoarele de generatie noua, un client important pentru acest serviciu sunt consolele de genul Sony PlayStation 3 sau Microsoft XBOX 360. Astfel, pe langa faptul ca puteti descarca fara probleme filme, poze sau muzica de pe internet direct pe solutia de la Western Digital, prin fir sau wireless, tot continutul poate fi redat pe consola de gaming.

Serviciul iTunes va ajuta mai ales in cazul in care aveti un Mac, dar nu doar atunci. Si daca aveti un PC va puteti bucura de acest serviciu insa continutul va fi recunoscut si redat doar in momentul in care folositi aplicatia iTunes a celor de la Apple.

Pagina de configurarea se aseamana foarte mult cu cea de la un router. Un avantaj important este insa dat de posibilitatea de a alege intre doua interfete de configurare, una pentru utilizatorii avansati si una pentru cei care nu sunt initiati in domeniul retelisticii. Parametrii modificabili incep de la crearea si modificarea utilizatorilor, pana la activarea sau dezactivarea anumitor servicii. Puteti, de exemplu, sa securizati hard diskul astfel incat nimeni altcineva sa nu poata scrie sau citi datele de pe el. In alta ordine de idei, puteti crea un numar foarte mare de utilizatori, puteti configura parole si drepturi de acces pentru toti si puteti aloca o capacitate limitata pe care fiecare dintre cei cu acces o poate utiliza dupa bunul plac.

Un serviciu care in 9 din 10 cazuri nu vine gratuit, My Book World Edition fiind exceptia, este MioNet. Acesta va permite sa accesati toate datele cu ajutorul unei banale conexiuni la internet. Ca si cum ati fi acasa, hard disk-ul este disponibil in My Computer si puteti scrie, citi sau sterge fisiere de pe el. Nu trebuie decat sa va creati un cont direct din aplicatia WD Anywhere Acces – powered by MioNet si sa introduceti acelasi nume de utilizator si parola in pagina de configurare a hard disk-ului, inainte sa plecati de acasa.

Pentru ca pachetul sa fie complet, cei de la Western Digital Corporation au creat si o aplicatie care sa va permita accesarea fotografiilor de pe telefonul mobil cu iOS, Android sau de pe iPad. Intitulata WD Photos, aplicatia este disponibila gratuit pe AppStore sau Android Market. Pentru acces aveti nevoie de acelasi cont MioNet. Astfel aveti o solutie completa care inlocuieste cu succes clasicul server de stocare – zgomotos, mai costisitor si cu un consum energetic mult mai mare decat cel al WD My Book World Edition.

Western Digital My Book World Edition

Hard disk extern cu retea

Pret:

780 lei

Date tehnice:


Capacitate:

2 TB

Dimensiuni

173 x 147 x 58 mm

Greutate:

1,09 Kg

Temperaturi de operare functional/nefunctional:

5 °C – 35 °C / -20 °C – 65 °C

Conectica:

USB/Ethernet

Tip retea ethernet:

10/100/1000 MB

Certificari:

DLNA 1.5, UPnP, iTunes Media Server

Compatibilitate cu Time Machine:

Da