29 nov. 2011 | 18:49

UPC si Microsoft isi depun juramintele pentru piata de small business

ACTUALITATE
UPC si Microsoft isi depun juramintele pentru piata de small business

UPC, unul dintre providerii cu „cea mai mare viteza de internet” din tara, dupa propriile declaratii, a batut palma astazi cu Microsoft pentru oferirea de servicii de internet cumulate cu servicii software Microsoft, dedicate in special clientilor de business mici si mijlocii. Acest parteneriat este unul de succes avand in vedere ca la incheierea unui contract de internet pentru utilizatorii de business alti furnizori ofereau doar un pachet de licente antivirus, si acelea nu dintre cele mai bune.

Care a fost ideea?

Ei bine, Microsoft a iesit pe piata anul acesta cu solutia Office 365 ce inglobeaza aproape toata suita Office de pana acum si ofera acces la aceasta de pe sistemul client sau direct din browser ori de pe telefonul mobil. Acest lucru se realiza pana acum cu ajutorul unui server dedicat de Exchange si a unei infrastructuri hardware si software putin mai complexe la biroul companiei respective. Microsoft a inlocuit acest impediment tehnologic, costisitor, cu serviciile cloud.

Practic, daca un utilizator de tip vechi platea licente de Windows Server si de Exchange precum si pentru suita Office instalata pe fiecare client in parte, ca sa nu mai luam in calcul si partea hardware pentru servere, sume care treceau de cateva mii de euro in stadiu incipient, acum el va plati doar conexiunea la internet si un abonament lunar pentru Office 365. Astfel, oricine isi poate pune la punct infrastructura software si pe cea de comunicare intre angajati fara a mai fi nevoie de toate cele mentionate mai sus si, de asemenea, fara nevoia unui personal dedicat tehnic, toate acestea cu sume de pana la 50 de euro.

La final, aveti variantele de abonament UPC.

 

Atentionari la oferta UPC + Office 365

Oferta mi se pare una foarte buna.

Abonamentele sunt insa de tipul Best Effort, abonamente cu maxim 120 Mbps. Din spusele celor de la UPC, acestea nu scad sub viteza de 90 MBps. Totusi, dincolo de incidente provocate de electrica sau de alti factori ce nu tin de UPC, mi-ar fi placut o garantare de macar 200-500 Kbps, in principiu mica, dar suficienta pentru functionarea serviciului de mail.

Observ ca se ofera si hosting la aceste abonamente, pachete de 500 MB. Mai tineti minte ce s-a intamplat ultima data cand „un operator de telefonie” oferea pachete de hosting impreuna cu abonamentele de business? Ei bine, acele date au ramas la operator pentru folosirea acestora dupa bunul sau plac atunci cand clientul a renuntat la serviciile de telefonie mobila. De asemenea, va mai aduceti aminte sau ati fost pus in postura de a cumpara un domeniu printr-un provider de hosting pentru ca apoi, cand nu ati mai fost multumit de acesta, sa ramaneti fara domeniul platit, care era de fapt pe numele companei de hosting?

Urmatoarea mea intrebare este „ce se intampla cu pachetul de hosting atunci cand renuntati la serviciul UPC de internet?”. Sa spunem ca, din diverse motive, nu mai sunteti multumiti de acesta sau nu este disponibil si in zona in care v-ati mutat sediul.

Raspunsul la aceasta intrebare este „mai delicat”: veti putea sa va copiati datele de pe serverul de Exchange, SharePoint, insa nu veti putea pastra contul Office 365, platind in continuare tariful asociat acestuia. De asemenea, Microsoft nu ofera o modalitate clara si facila de a transfera datele pe un cont nou creat de Office 365.

De ce mi-as schimba providerul de internet, daca tot am ales aceasta oferta? Ei bine, UPC spune asa: serviciile FiberPower sunt disponibile in toate orasele mari. Brasov, care este pe locul 8 daca nu ma insel ca populatie cu aproape 300.000 locuitori, nu este inclus printre acestea. Acolo veti dispune doar de primele doua abonamente 12 si 25 Mbps, care probabil vor veni prin antena dedicata si nu prin cablu coaxial. Acum, de ce ai alege un astfel de serviciu cand alti operatori iti pot oferi chiar si fibra optica pana in casa?

Orasele „mari” ale UPC-ului sunt cele de mai jos:

Am o dilema in ceea ce priveste Focsani, de exemplu, oras mult mai mic decat Brasov, ca populatie si suprafata. Vezi aici lista cu orasele din Romania.

Sigur, am descris un caz putin exagerat, insa consider iritante informarile „de suprafata” si raspunsurile evazive – eu sunt om tehnic, cel putin asa imi place sa ma descriu si imi plac lucrurile clare. Oricum, vorbesc insa de o situatie foarte posibila, sunt destule companii care nu depind de un anume oras si prefera sa se mute, de exemplu, la Brasov pentru a isi desfasura activitatea.

 

Ce este Office 365?

Va readuc aminte ce inseamna Office 365. Acesta este construit din urmatoarele module:

Office Professional Plus – Office in varianta pe abonament ce se poate instala pe computerele clientului.

Exchange Online – Varianta completa deposta electronica, securizata cu filtre anti-spam si accesibila prin intermediul lui Outlook. Disponibila de asemenea in limba nativa a utilizatorului.

SharePoint Online – Sincronizarea dintre serviciile de editare text, posta electronica (hai sa ii spunem totusi e-mail), calendar sau contacte cu orice dispozitiv de tip laptop, PC sau smartphone (nu, nu ma refer doar la terminalele ce ruleaza Windows Mobile sau cele de tip Windows Phone)

Lync Online – Mesagerie instant, chat audio, teleconferinta video la cea mai buna calitate disponibila sub forma unui serviciu complet securizat, criptat. Pentru o companie este recomandat un astfel de serviciu in favoare Skype sau Yahoo Messenger.

Office WebApps – Varianta online de Word Excel si Power Point. Documentele sunt „cu capul in nori” salvate si editate online, se pot edita simultan de mai multi utilizatori si se pastreaza o arhiva a salvarilor aceluiasi document. Valabil si pentru Excel, Word sau Power Point.

Toate aceste servicii sunt securizate si se a fla pe o platforma certificata stabila care are sanse infinit mai mici sa „pice” spre deosebire de un server sau un PC al utilizatorului iar aceste documente sa se piarda.

 

Iar acum, solutiile UPC promise. Au fost prezentate 4 tipuri de abonamente standard, la care se poate adauga un numar mare de licente Microsoft Office 365 pe langa cea deja inclusa.