Sunet surround reinventat – varianta SRS

Sunet surround reinventat - varianta SRS

Un concept complet nou legat de modul in care este inregistrat sunetul si redat ulterior cu ajutorul sistemului de boxe din sufragerie a fost prezentat la CES, de o firma numita SRS Labs, care se ocupa cu tehnologii specifice domeniului audio.

Ideea este relativ simpla: daca avem un sistem de boxe 5.1, pentru a trai experienta unui sunet autentic 5.1 sursa de semnal trebuie inregistrata pe 6 canale. In cazul unui sistem 7.1, situatia este similara.

Problema apare in momentul in care vorbim de viitor. Luand in considerare adoptarea cu greu a formatului 7.1 cand vine vorba de studiourile de film, ce ne vom face daca in viitorul nu foarte indepartat se va ajunge la 9.1, vom astepta filme cu sunet surround 9.1?

Alternativa propusa de SRS este ca sunetul sa nu mai fie inregistrat in mod clasic (avem 6 boxe – folosim 6 microfoane), ci sa fie pur si simplu inregistrat cu o caracteristica in plus, directia din care vine pe langa amplitudine si frecventa. Ca urmare, daca sunetul va fi inregistrat astfel, va intra in sarcina player-ului sau a statiei de amplificare sa decodeze si sa distribuie sunetul pe difuzoare, in functie de sistemul de boxe detinut, indiferent daca aveti 2,5,6,8 sau 10. Bine, de la idee la practica este un drum lung, asa pana nu vom vedea continut inregistrat in acest format nu vom putea experimenta sunetul exact ca la fata locului.

Iar despre SRS, daca nu stiati, colaboreaza cu diverse companii pentru a integra si certifica tehnologii precum TruSurround HD, XT, HD4 sau TruBass.


Sursa: Engadget

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: