01 dec. 2011 | 19:31

Spotify – O idee superba sau teribil de cinica?

FEATURE
Spotify - O idee superba sau teribil de cinica?

Poate ati auzit sau nu de Spotify, cel putin daca sunteti in Romania nu ati fost foarte atent la aceasta denumire, locuitorii altor tari precum Statele Unite, Finlanda , Franta, Spania, Suedia, Norvegia, Olanda si UK sunt foarte familiarizati cu acest serviciu. Veti auzi insa cu siguranta foarte curand de Spotify si in Romania pentru ca se lucreaza intens la implementarea lui si la noi in tara.

Ce este Spotify?

Este o companie ce ofera un serviciu pe cat de simplu pe atat de inovator. De cativa ani acestia s-au apucat sa incheie contracte peste contracte pentru redarea albumelor, melodiilor multor dintre artistii internationali pentru a le oferi gratuit sau cu plata utilizatorilor la nivel global.

Exista momentan pentru tarile in care este disponibil acest serviciu 3 variante de a folosi aceasta platforma. Prima, cea gratuita ofera posibilitatea de a rula melodii online cu o anumita limita zilnica, saptamanala sau lunara. A doua varianta cea cu plata oferta posibilitatea de a asculta muzica online nelimitat si fara reclame. Ce-a de-a treia varianta, si desigur si cea mai scumpa disponibila tot ca si abonament lunar, ofera ca si primele doua muzica nelimitat si fara reclame chiar si pe mobil si posibilitatea de a asculta in mod offline acea muzica.

Ideea geniala a aparut de foarte putina vreme si reprezinta implementarea unui serviciu de aplicatii, o platforma de tip API, cu care dezvoltatorii se pot conecta la serviciul de streaming Spotify cu o aplicatie de versuri, animatii, stiri, sau orice alta idee ce poate imbunatati experienta consumatorului. Sincer sunt destul de „batran” sa ii spunem asa, ca sa imi aduc aminte de vremea in care citeam reviste sau ziare, ascultam muzica la magnetofon sau casete audio pe care le imprumutam de la prieteni sau le cumparam incat sa fiu uimit inca de unde poate ajunge tehnologia. O legatura a playerului de streaming audio cu servicii de stiri mi-ar permite sa ascult muzica si sa citesc stirile preferate in acelasi timp de pe o singura aplicatie de pe telefonul mobil. Stiu ca exista deja alternative multiple si ca nu este o chestie cu totul noua insa interfata Spotify imi place foarte mult.

Partea cinica urmeaza acum, Spotify nu ofera posibilitatea dezvoltatorilor sa castige un ban, acestia vor trebui sa dezvolte aplicatiile gratuit si sa le implementeze la fel de gratuit probabil singura lor modalitate de monetizare este de a atrage acel trafic catre site-ul lor. Acum solutia este putin cam cinica avand in vedere ca Spotify a incheiat si va incheia in continuare contracte imense de publicitate pentru reclamele conturilor gratuite care cresc exponential in fiecare zi insa dupa parerea mea vor sa tina totul pentru ei. Eu inteleg ca trebuie platite casele de discuri pentru acele drepturi de difuzare insa fenomenul de a face reclama peste tot este deja binecunoscut si acceptat de utilizator nemaifiind atat de deranjant ca acum 5 ani sa zicem.

O alta ingrijorare ar fi cea a caselor de discuri si ale muzicienilor din toata lumea cum ca majoritatea consumatorilor vor prefera sa foloseasca un serviciu gen spotify pentru a asculta muzica, majoritatea cu conturi gratuite si nu vor mai cumpara muzica acestora din magazine.

In acest mod Spotify va ajunge sa domine piata de streaming la fel cum iTunes domina acum piata de download pe domeniul de muzica internationala.

La Smart IT orice platforma de dezvoltare este acceptata.

– CEA MAI AMPLA COMPETITIE DE WEB & MOBILE DIN ROMANIA –

Inscrie-ti aplicatia!

In acest fel dezvoltatorii vor ajuta doar la cresterea lui Spotify oferind aplicatii gratuite acestuia fara un castig monetizat. Melodii recente de la Adele, Coldplay, Snow Patrol au fost oprite pentru distribuirea prin intermediul acestui serviciu. De asemenea si o casa de discuri cu peste 200 de nume sonore a reziliat contractul cu compania pentru ca este ingrijorat ca utilizatorul de rand va ajunge sa considere muzica artistilor sai ca fiind gratuita.

Spotify argumenteaza ca folosind acest serviciu contra unei taxe minime este mai bine decat piratarea acestor melodii in mod constant de catre utilizatori insa artistii sunt ingrijorati de acest fenomen in continua crestere care va ajunge sa creeze o piata semi-gratuita a muzicii internationale, o piata care bineinteles nu va avantaja pe cei care creaza acea muzica. Aici au si dreptate, pe masura ce muzica unui artist devine din ce in ce mai ascultata in acest mod acesta va primi din ce in ce mai multi bani pentru munca sa, insa aici sunt valabile doar cazurile artistilor cu renume ca Rihanna care poate genera milioane de accesari. Pentru un artist de talie mica ce nu si-a facut debutul in muzica pe plan international afirmarea acestuia va fi din ce in ce mai dificila. Exista de asemenea si reversul medaliei, acesta poate ajunge foarte cunoscut in online in doar cateva zile daca este foarte inovator.

Spotify este pana la urma mai bun decat pirateria? Probabil ca da insa pentru unii artisti inseamna o „moarte rapida” si nu una chinuitoare. Personal chestia cu API-ul gratuit nu ma incanta deloc si sunt sigur ca multi alti dezvoltatori gandesc la fel.